5 HPG gerillası son yolculuğuna uğurlandı

Amed kırsalında yaşamını yitiren HPG gerillaları Fırat Burakmak, Lokman Karacağ, Azad Aktaş Amed'de, Haşim Aslan ve Emin Başar ise Batman'da toprağa verildi. 

Amed'in Lice, Kocaköy ve Hazro ilçeleri kırsalında Nisan ayında düzenlenen askeri operasyonda yaşamını yitiren 7 HPG’linin cenazesi teşhis işlemlerinin tamamlanmasının ardından ailelerine verildi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda tutulan HPG gerillası Senar Kaya’nın cenazesi Van’a, Haşim Aslan ve Emin Başar’ın cenazesi Batman’a, Fırat Burakmak’ın cenazesi Amed'in Silvan ilçesine, Lokman Karacağ ve Azad Aktaş’ın cenazesi de Amed Yeniköy Mezarlığı’na götürüldü. HPG gerillası Ahmet Derweş'in (Herdem Kobanê) cenazesi ise ailesi Kobanê'de olduğu için alınamadı.

HPG gerillası Lokman Karacağ (Rüstem Amed) ve Azad Aktaş’ın (Çiyager Koçer) cenazeleri aileleri tarafından alınarak defnedilmek üzere Yeniköy Mezarlığı’na getirildi. HDP ve DBP il yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi cenaze törenine katıldı. Mezarlık içerisindeki Yeniköy Camisi’nde dini vecibeleri yerine getirildikten sonra Aktaş ve Karacadağ’ın cenazeleri defnedileceği yere kadar halk tarafından omuzlara alınarak taşındı. Yürüyüş boyunca sık sık, “Şehîd namirin” sloganları atılarak, zılgıt çekildi. Polislerin “Slogan ve zılgıt atmak yasak” uyarılarına rağmen halk cenazelerin defnedileceği yere kadar slogan ve zılgıtlarla getirdi. Mezarlığın içine ve etrafına yüzlerce polis ile onlarca zırhlı araç takviye edildi.

Aktaş ve Karacadağ’ın cenazeleri yan yana defnedilirken, duygulu anlar yaşandı. Defin işlemi esnasında halk, “Şehîd namirin” sloganları atarken, saygı duruşunda bulundu.

‘SON MUHTEŞEM OLACAK’

Her iki aile adına konuşan HPG gerillası Aktaş’ın babası Yusuf Aktaş, “Şehit Çiyager’in dediği gibi ‘Sonu ne olursa olsun muhteşem olacak’. Bu iki gerilla da bu yolda şehit oldular. Şehitler onurumuzdur. Şehîd namirin” dedi.

Ardından konuşan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeki Baran ise “Onlar canlarını feda ederek bize emanet ettikleri bayrağı biz de ne olursa olsun yere düşürmeyeceğiz. Buradan şehitlere söz veriyoruz. Onların yolundan ilerleyeceğiz ve miraslarına sahip çıkacağız. Artık bu dökülen kanlar barışa özgürlüğe vesile olsun” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından kitle mezarlıktan ayrılırken, taziyelerin Terkan Yasevi’nde kabul edileceği öğrenildi.

KUZENLERİNİN YANINA DEFNEDİLDİ

Aynı çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Fırat Burakmak’ın (Zınar Agit) cenazesi ise ailesi tarafından Silvan’ın Şifqet (Çardak) köyüne getirildi. Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından cenaze gözyaşları arasında mezarlığa getirildi. Sur’da 2016 yılındaki çatışmalarda yaşamını yitiren YPS savaşçısı Uğur ve Erkan Burakmak kardeşlerin kuzeni olan Fırat Burakmak, aynı mezarlıkta toprağa verildi.

BATMAN

Lice’de bombardıman sonucu yaşamını yitiren HPG gerillaları Haşim Aslan (Serhildan Batman) ve Emin Başar’ın (Xebat Koçer) cenazeleri Batman’a getirildi. Kent girişindeki Diktepe (Xincik) köyünde cenazeleri karşılamak isteyen kitle, polisler tarafından engellendi. HPG gerillası Başar’ın cenazesi zırhlı araçlar eşliğinde Batman Asri Mezarlığı’na getirildi. Cenaze aile bireyleri tarafından defnedildi.

HPG gerillası Aslan’ın cenazesi ise Gercüş ilçesine bağlı Tihesen köyüne getirildi. Cenaze dualar eşliğinde toprağa verildi.