1 ayda 4 kolber katledildi, 34 kişi idam edildi

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, son bir ay içerisinde 4 kolberin İran devlet güçleri tarafından katledildiğini, 34 kişinin idam edildiğini, 45 aktivistin de gözaltına alındığını açıkladı.

Rojhilatê Kurdistan’da çalışma yürüten Kurdistan İnsan Hakları Ağı, 21 Aralık 2023 ile 21 Ocak 2024 tarihleri arasında İran’da Kürtlere yönelik insan hakları ihlallerine yönelik bir rapor yayınladı.

Raporda, son 30 gün içerisinde İran güçlerinin ateş açması sonucu Ehmed Sadegi, Şoreş Xarabi, Mirza Ehmedi ve Sadiq Mirzai isimli 4 kolberin Bane ve Kirmaşan sınır bölgelerinde katledildiği, en az 41 kolberin yaralandığı, 1 kolberin de uçurumdan düşerek ağır yaralandığı belirtildi. Başûrê Kurdistan sınırında yer alan Biyare sınırında ise 4’ü çocuk 9 kolberin Irak sınır güçleri tarafından saçları kazıtılarak işkence edildikten sonra serbest bırakıldığı kaydedildi.

İdamlara ilişkin ise, 34 Kürt tutsağın "narkotik", "cinayet", "silahlı soygun", "casusluk" ve "yolsuzluk" suçlamalarıyla idam edildiği; dini ve siyasi gerekçelerle tutuklanan en az 11 kişinin de idam edilme tehlikesiyle yüz yüze olduğu rapora geçirildi.

Rapora göre en az 45 Kürt siyasi suçlamalarla gözaltına alındı. Raporda, "Gözaltına alınanların bir kısmı kefaletle geçici olarak serbest bırakılmış olsa da, geri kalanlar halen gözaltı merkezlerinde veya cezaevlerinde bulunuyor ve bazılarının akıbeti ise bilinmiyor. Bu kişilerden 14'ü cezalarını çekmek üzere cezaevine gönderildi" ifadeleri yer aldı.

Ocak ayında Ruiya Heşmetî adlı aktivist zorunlu baş örtüsü kurallarını reddettiği için 74 kırbaç cezası verildi.