YBŞ: Meşru savunma hakkımızı kullanacağız

YBŞ Genel Komutanlığı Şengal’de sorunların çözümü için diyalog ve demokrasiyi esas aldıklarını belirterek, “Her türlü saldırı karşısında meşru savunma hakkımızı kullanacağız” dedi.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ), Kazımi hükümet güçlerinin Şengal’e yönelik açıklamalarına dair açıklama yaptı. 

Kazımî hükümetinin uzun zamandır Şengal halkına saldırmak istediğini ancak farklı bir durumun ortaya çıkmaması için soğukkanlılıkla ve hassasiyetle yaklaştıkları hatırlatılan YBŞ açıklamasında, devamla şöyle denildi: 

“Kutsal Çarşema Sor bayramı için hazırlıkların yapıldığı 17 Nisan’da Irak ordusu asayiş birliklerine yönelik saldırılar düzenledi. Bu saldırıların önüne geçmek için büyük bir arayış içerisine girdik. Ancak tüm girişimlerimize rağmen saldırılar farklı noktalarda yeniden başlatıldı ve halkımızın değerleri ayaklar altına alınmak istendi.Bu saldırılar karşısında meşru savunma hakkımızı kullanmaya mecbur bırakıldık. Tüm görüşmelere rağmen Kazımi hükümeti saldırı politikalarından vazgeçmeyerek tanklar ve toplarla büyük bir gücü halkımızın üzerine yığdı. Sorunun büyümemesi, saldırıların halkımıza yöneltilmemesi için güçlerimiz Irak ordusunun önüne geçmeye mecbur kalmıştır.

Kazımi hükümetinin saldırıları Türk devletinin saldırıları, KDP’nin ortamı kızıştırması sonucunda Musul Ortak Operasyonlar eliyle gerçekleştirilmiştir. Kazımi, ihanetçi KDP’den ve soykırımcı işgalci Türk devletinden saldırıların talimatını almaktadır.

SORUN ASKERİ DEĞİL SİYASİDİR

Şengal’deki sorun askeri değil, siyasidir. Kazımi hükümetinin girişimleri Irak topraklarının işgalinin yolunu açmaktadır. Irak halkı, bu gerçekliğin bilincinde olmalıdır.

2014 FERMANININ GÜNCELLENMESİDİR

Irak’ın büyük bir krizden geçtiği böylesi kritik bir süreçte halkımızın silahsızlandırılması 2014 fermanının güncellenmesi girişimidir.

Êzidî halkı olarak tarihte birçok fermanla yüz yüze kaldık. Bunun temel nedeni kendimizi koruyabilecek güçlerden yoksun kalmamızdı. 2014 fermanında siyasi, ekonomik, askeri ve toplumsal olarak örgütlenme hakkına sahip olduğumuzun bilincine vardık. Bu nedenle kendimizi hiçbir zaman savunmasız bırakmayacak ve bu temeldeki yaklaşımları kabul etmeyeceğiz.

Yaşanan son savaşta her iki taraftan da kayıplar oldu. Bir yoldaşımız şehit düştü ve biri sivil 3 yoldaşımız ise yaralandı.

DİYALOG ÇÖZÜMÜNDE ISRAR

Bir kez daha sorunların diyalog ve demokrasi çerçevesinde çözümünü esas aldığımızı ifade etmek istiyoruz. Bizler, Irak ordusunu reddetmiyoruz. Ancak bizler soykırım için bir ordunun kullanılmasına karşıyız. Bizler tüm saldırılara karşı meşru savunma hakkımızı kullanacağız. Sonucu ne olursa olsun halkımızın kazanımlarını korumak için savunmamızı yapmaktan vazgeçmeyeceğiz.

HALKIMIZ MÜCADELEYİ YÜKSELTMELİ

Bu temelde halkımız da direniş savunmasını güçlendirmeli ve mücadelesini yükseltmelidir. Halkımız bizi yok etmeyi esas alan plan ve komploların başarıya ulaşmasına izin vermemelidir.”