TUAY-DER: Cezaevlerinde büyük risk var!

TUAY-DER, koronavirüs tehdidine dikkat çekerek, cezaevlerinde hijyenin olmadığını, tutsakların hemen bırakılması gerektiğini belirtti.

Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) bugün yazılı açıklama yaparak, Türk Sağlık Bakanı’nın cezaevlerine dair bilgilendirmede bulunmamasına tepki gösterdi. Açıklamada, hasta tutsakların sağlık durumunun ciddi riskler taşıdığı kaydedildi. Açıklamada, "Cezaevlerinde 1300 hasta tutsak olup bu hasta tutsakların 450’si ağır hasta kategorisinde bulunmaktadır. Bu hasta tutsaklardan Semire Direkçi Diyarbakır kadın kapalı cezaevinde tutuklu olup Haziran 2019 tarihinde ameliyat olmuş ve 9 aydır bağırsakları dışarıda yaşamını sürdürüyor. Mehmet Emin Özkan ise 80 yaşlarında olup Diyarbakır D Tipi Cezaevinde kalmaktadır. Kalp, KOAH, yüksek tansiyon ve zehirli guatr hastasıdır. 27 yıldır cezaevinde olup bu hastalıklar ile yaşamaktadır. Bir başka hasta tutsak da yine Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Halil Güneş'tir. Hastalıkları ise kemik kanseri, kemik erimesi, epilepsi ve karaciğerde modül olup tüm bu hastalıklar ile yaşamaktadır" denildi.

'HİJYEN YOK, KAYGILIYIZ'

Tüm tutukluların serbest bırakılması gerektiğini ifade eden TUAY DER, şunları da kaydetti:
"Cezaevinde bulunan hasta tutsaklar için kaygılıyız. Halk olarak biz özgür şartlarda bu virüs ile mücadele etmekte zorlanırken, cezaevinde hijyen koşullarının olmadığı mutfak, banyo, tuvalet ve yatakların aynı ortamda olduğu bir yerde Corona virüsü ile mücadelenin nasıl olacağını kamuoyunun taktirine bırakıyoruz. İran cezaevlerini boşaltırken, ABD cezaevlerini boşaltmayı tartışırken, Türkiye'de ise cezaevleri hakkında hiçbir tartışmanın olmaması biz aileleri kaygılandırmaktadır. TUAY DER olarak Adalet Bakanlığı ve hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm tutsakların derhal tahliye edilmesini veya ceza ertelemesi yapılmasını talep ediyoruz."