Silopi'de 8 Mart mitingi: Özgürlüğe yürüyoruz

Silopi'deki 8 Mart mitinginde konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, "Kadınlar köleliği kabul etmeyecek" dedi. Güven, barışın yolunun İmralı'da olduğunu belirtti.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından Şırnak’ın Silopi ilçesi Newroz Parkı’nda, “Direniş örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla yapılan miting, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Demokratik Bölgeler Partisi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP’li belediye eşbaşkanları, TJA aktivistleri ve kadınlar katıldı. Kadınlar renkleriyle akın ettiği mitingde, ilk olarak konuşan Tertip Komitesi Başkanı Güler Tunç, tüm kadınları selamladı.

‘KADINLAR KÖLELİĞİ KABUL ETMEYECEK'

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Botanlı kadınları selamladı. Paris ve Silopi’de katledilen kadınları anarak konuşmasını sürdüren Güven, rehin tutulan kadınları da selamladı. Güven, “Biz kadınlar nereden geldiğimizi, kim olduğumuzu biliyoruz. Bizi kimin buraya getirdiğini biliyoruz. Buradan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a selam yolluyoruz" dedi.
“Kadınların mücadelesi devam ediyor. Her sokakta, her yerde devam ediyor. Kadınlar ne istiyorsunuz diyorlar; biz kölelik kabul etmiyoruz, savaş istemiyoruz, özgür bir yaşam istiyoruz, onun için buradayız” diyen Güven, şunları söyledi: “Burada nasıl 8 Mart’ı kutladıysak, bu ruhla 21 Mart Newrozu’na akacağız. Biz kadınız bizim derdimiz, kederimiz var. Onun için alanlardayız. En çok canı yanan Barış Anneleri, sizin de gününüzü kutluyoruz. Biz dün vardık, bugün varız, yarın yine olacağız. Ama özgür bir yaşam istiyoruz.  Barış için önemli gelişmeler yaşanacaktır.”
Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmede gönderdiği mesajlara değinen Güven, “Onun selamını başımızın üstüne aldık. Barış için çalışacağız. Biz buradan Rojava’ya binlerce selam söylüyoruz. Kadınlar sayesinde Rojava’da büyük bir direniş oldu ve burada ki kadınları bütün dünya gördü. Kürt, Ermeni, Arap ve Türk fark etmez, Rojava’da birlik var. Onun için Emperyalistlerin Rojava’ya saldırıları var. Artık demokratik mücadele her yerde görüldü. Yakın zamanda Rojava’dan müjdeli bir haber alacağız, umudumuz odur” diye konuştu.
Silopi’de 14 Aralık 2015’teki soykırımcı saldırılar sırasında devlet güçlerince katledilen ve cansız bedeni bir hafta boyunca sokak ortasında bekletilen Taybet İnan’ı anan Güven, “Onu katlederek artık kadınların evinden çıkmamasını istediler. Ama siz bugün meydana gelerek onlara gereken cevabı verdiniz. Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçi katledildi, yine aynı mesaj verilmek istedi. Burada bile sokaklara, alanlara çıkmayın mesajı vermeye çalıştılar. Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez dedik. İstediklerimiz çok zorlarına gidiyor diye Silopi, Cizre, İdil’de evler yıkıldı. Evimizi belki yıktılar ama bizim irademizi yıkamazlar” ifadelerini kullandı.

ULUSAL BİRLİK

Kürt ulusal birliğinin önemine dikkat çeken Güven, şöyle konuştu: “100 yıldır ülkemizi 4 parçaya ayırdınız. Bizleri ayırdınız ve bizleri koparmaya çalıştınız. Kürtler bu sınırları tanımayarak bir oldular. Bu topraklarda yine oyunlar oynanıyor. Belki seslerini kısarsak kadınlar evlerinde oturur diyorlar” şeklinde konuştu.

‘BARIŞ İSTEYEN İMRALI'YA GİTSİN'

Öcalan üzerindeki tecride ilişkin konuşmasını sürdüren Güven, “Tecridi derinleştiriyorlar. Ama Öcalan’ın fikri dört duvarı aşarak çoktan bize ulaştı. Gerçek bir barış istiyorsanız, buyurun İmralı’ya gidin. Sayın Öcalan özgür olmalıdır. Kendi siyasetini dışarda yürütmelidir. Yakın zamanda büyük bir müjde verilecek. Bu müjdeye hazır olun. Kadın yaşamdır. Herkes kadınların kıymetini bilsin. Jin, jiyan azadî” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

‘SESİMİZİ KISMAYIZ'

TJA aktivisti Zeynep üren ise iktidarın kadın politikalarına dikkati çekerek, “Büyük kirli oyunlar Botan’da oynanıyor. Özelde AKP ve Devlet sistemi var. Kusura bakmasınlar Botanlı kadınların rengi ve sesini kısamazlar. Bizler Botan kadınlarının zılgıtlarını yükselteceğiz.  Çünkü bu yaşamı biz kadınlar ellerimizle ördük” dedi.
Kadın cinayetlerine değinen Üren, “Korucuların eliyle kadın katliamları yapılıyor. Burada onlarca kadının katledildiğini biliyoruz. Onlar neden cezasız kalıyor, biliyoruz. Bunlara intihar süsü vererek bu katliamları sakladılar” diye konuştu.
Miting Sanatçı Nurcan Değirmenci’nin seslendirdiği şarkılar ve çekilen halaylarla devam ediyor.