Serhat illerinde koronavirüse ilişkin hiçbir hazırlık yok

Koronavirüs Serhat bölgesinde de etkisini gösteriyor. Serhat illerinde onlarca kişi yaşamını yitirirken, sağlık sisteminin yetersizliği riski büyütüyor.

İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin gibi şehirlerde koronavirüse karşı olağanüstü tedbirler alınırken, Kürdistan'da ise halk kaderiyle baş başa bırakılmış durumda. Yeterli sağlık sisteminin ve doktorun bulunmadığı Kürt illerinde en büyük sorunu ise Serhat illeri yaşıyor.
Ağrı, Bitlis, Kars ve Iğdır’da şu ana kadar onlarca kişi hayatını kaybetti. Yeterli hastanenin bulunmadığı kentlerde hastalar Erzurum’a sevk edilirken, bu da can kayıplarına neden oluyor.
Serhat illerinden alınan bilgilere göre koronavirüs vakalarında son durum şöyle:

BİTLİS
Bitlis TTB Başkanı Osman Fatih Şanlı, “Bitlis’te vaka sayısı 20’nin altında. Yoğun bakımda bulunan hastalarımızın durumu iyi, tedavileri sürüyor. Tatvan pandemi hastanesinde tedavileri yapılıyor. Hastalar muayeneye olumlu tepki veriyor. Toplumun yüzde 90’ı genel kurallara uyuyor. Şu ana kadar karantinaya alınan bir mahallemiz yok” diye konuştu.

KARS        
Kars’ta ise şu ana kadar 5 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. 30’un üzerinde vakanın bulunduğunun belirtildiği Kars’ta, virüs Umre'den gelen bir kadına yapılan toplu ziyaretin ardından bulaştı. Digor’a bağlı Türkmeşen köyü, Hanlar Geçidi köyü ile Selim’e bağlı Benli Ahmet köyü karantina altına alındı. Üç köyün karantinaya alındığı Kars’ın Sussuz beldesinde ise bir aile karantinada. Kars’ta halk evlerine çekilirken, kentte hastanelerin teknik ve personel yetersizliği nedeniyle koronaya yakalanan hastalar Erzurum’a sevk ediliyor. Kars’ta ayrıca kurumlar arasında bir koordinasyon bulunmuyor. Kars Valiliği ise konuya ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.
İran sınırından Doğubayazıt’a gelen ve Kars’ı bir geçiş istasyonu olarak kullanan mültecilerle ilgili de endişe hakim. 300 bin nüfusa sahip kentte Kars üzerinden Erzurum ve Gürcistan’a geçiş yapan Afgan mülteciler oluyor.

IĞDIR
Kars’ın komşu kenti olan Iğdır’da da koronavirüs riski büyük. Şu ana kadar 3 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen Iğdır’a virüsün yurt dışından gelenler tarafından bulaştığı belirtiliyor. Şu anda 19 vakanın tespit edildiği 200 bin nüfusa sahip Iğdır’da bulunan tek devlet hastanesi de yeterli olmadığından ötürü hastalar Erzurum’a sevk ediliyor. Iğdır’da koronavirüs özellikle köylerde etkisini gösterirken, kent merkezinde ise durum daha sakin.

AĞRI
Ağrı’da ölüm ve hasta sayısına ilişkin henüz bir açıklama yapılmış değil. İran’da korona salgını sırasında Gürbulak sınır kapısına kurulan sahra hastanesinde görev yapan Doğubayazıtlı sağlıkçıların virüsü kapmasının ardından Doğubayazıt’ta koronavirüs vakaları görülmeye başlandı, Doğubayazıt’ta şu ana kadar karantinaya alınan köy yok. Ağrı’da kimse dışarı çıkmıyor, herkes evine çekilmiş durumda. Doğubayazıt’ta sağlık sistemi bile yok. Doğubayazıt ve Ağrı’da vakalar Erzurum’a sevk ediliyor.