Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsaklara işkence

Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi'nde ayakta sayımı reddeden tutsaklara işkence edildi. Cezaevi Müdürü de tutsakları ölümle tehdit etti. 

Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi'nde geçtiğimiz Perşembe günü 20 kişilik koğuşta ayakta sayımı reddeden tutsakların, gardiyanlar tarafından yerde sürüklenerek götürüldükleri karanlık bir odada işkence edildiği belirtildi. Vücutlarında bir çok işkence izi olan tutsaklar tedavi de edilmedi. Saldırı, 24 yıldır tutsak bulunan Mehmet Tekin’in (46) kardeşi Hacı Tekin ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde ortaya çıktı. Tekin, ağabeyinin elmacık kemiğinde kırık, ayağından kan geldiğini ve  kaburgalarının parçalandığını kendisine aktardığını söyledi. 

Tutsakların koğuşlarına baskın yapılarak kitaplarını, günlük defterlerini, bir çok eşyalarını alıp gözlerinin önünde parçalandığını aktaran Tekin, yapılanları zulüm olarak değerlendirdi. Ağabeyinin cezaevinde yaşananları kendisine aktardığını dile getiren kardeş Tekin, şu ayrıntıları paylaştı: "Orada bütün tutsakları dövmüşler. Abimin şu an elmacık kemiği kırık, ayağından sürekli kan geliyor, kaburgaları parçalanmış durumda. Hatta cezaevi müdürü tutsaklara 'gerekirse sizi öldürürüm' diyerek ölümle tehdit etmiş. Telefonla konuştuğumuzda kardeşim 'ayağımdan hala kan geliyor' dedi. Bu duruma bir çare bulunmalı ve üzerine gidilmelidir. Bir tek koğuş var, onlarda kaç aydan beridir üzerlerinde büyük bir baskı var. Kaç zamandır onun sevkiyle uğraşıyorduk. Birçok kere Adalet Bakanlığı'na, cezaevine dilekçe yazıp gönderdik. Bize dönüşü 'sizin dilekçeleri kaile almıyoruz’ şeklinde. Daha önce maddi ve çok az fiziksel şiddet yaşanıyordu. Bu sefer yaşanan şiddet çok ciddi. Cezaevi koridorunda kameralar var. Eğer o görüntüler silinmemişse yerde sürüklendikleri an yansıyordur."

Ayrıca ağabeyinin hasta tutsak olduğunu dile getiren Tekin, beynindeki kistten dolayı bir çok kez hastaneye götürüldüğü söyledi. Yaşanan gardiyan şiddetinin ardından tutukluların sadece revire götürüldükleri vurgulayan kardeş Tekin, revirdeki doktorun da tutsaklarla ilgilenmediğini dile getirdi. İnsan Hakları Derneği (İHD), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri başta olmak üzere cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgilenen tüm kurumlara başvuru yapacağını belirten Tekin, “Gerekirse Ankara'ya giderim. Tutsakların üzerindeki baskının bir an önce kaldırılması, bir an önce durdurulması gerekiyor. İnsan hakları suçu işleniyor. Kardeşimle konuştuğumdan beri durumundan tedirginim" diye konuştu.