Kürdistan'da etkinlikler Kürde yasak, yandaşa serbest

Van ve Hakkari’de bin 230 gündür Kürt halkı ve demokratik çevrelere 'yasak' uygulanıyor. AKP'liler ve yandaş çevrelere ise her şey serbest.

AKP’nin Kürdistan kentlerindeki OHAL uygulamaları devam ediyor. Hakkari ve Van kentlerinde bin 230 gündür, her türlü demokratik eylem ve etkinlik, AKP tarafından 'yasaklanmış' durumda. HDP, demokratik kurumlar ve tüm muhalif kesimlere uygulanan OHAL kanunları, AKP ve yandaşlarına ise uygulanmıyor. Van ve Hakkari kentlerinde basın açıklaması, yürüyüş, toplantı, bildiri dağıtma, miting yapma gibi tüm etkinlikler Kürtlere yasak, AKP'ye, yandaş cemaatler ile vakıflara ise serbest.

MELET: KARAR ANKARA'DA ALINIYOR

Van’da 'yasakların' devam ettiğini belirten İnsan Hakları (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet, Van Valiliği tarafından hazırlanmış bir şablonla, 15 günde bir yasakların belgesi olarak kamuoyu İle paylaşıldığını söyledi.  
Melet, kararın valilerin değil, siyasal iktidarın Ankara’da Van ve Kürdistan için aldığı karar olduğunu söyledi.

‘AKP'NİN ETKİNLİKLERİ SERBEST'

Melet, şöyle konuştu: “Valiliğin yasaklara karşı çifte anlayışa sahip olduğu da aşikardır. Siyasal iktidarın partisinin etkinliklerinde, programlarında yasağın yok sayıldığı görüyoruz. Muhalif kesime karşı yasağın uygulandığını, toplumun buna şahit olduğu gerçeği de bilinmektedir.”

‘AMAÇ, GERÇEKLERİ SAKLAMAK’

“Yasakla amaçlanan gerçeklerin kamuoyuna ulaşılmasını engellemektir” diyen Melet, şunları da ifade etti:
“Muhalefetin ve sivil toplumun kitleselleşmesini engellemek istiyorlar. Yasaklar sivil toplumun, toplumsallaşması önündeki en büyük engeldir. Van’da ve Türkiye’de gerçeklerin ortaya çıkması isteniliyorsa öncelikle yasakların kaldırılması gerekir. Aksi takdirde yasaklar devam ederse hakikat saklanmış olacak. Van’da, Türkiye’de demokrasinin olmasını istiyorsanız,  hak, hukuk, adaletten söz edecekseniz; öncelikle yasakları kaldırın. Yasakların olduğu bir şehirde, bir ülkede gerçekler siyasal iktidarın söylediği kadardır!"