Güney Kürdistan’da 318 STK’den göstericilere destek

Güney Kürdistan genelinde 318 sivil toplum kuruluşu, gazeteci ve aydın, siyasi ve ekonomik krize karşı başlayan gösterilere destek verdiklerini açıkladı.

Güney Kürdistan genelinde 318 sivil toplum kuruluşu, gazeteci ve aydın Kürdistan bölgesinde siyasi ve ekonomik krize karşı başlayan gösterilere destek verdiklerini açıkladı.

Protesto gösterilerini desteklediklerini açıklayan 318 sivil toplum örgütü, gazeteci ve aydın, “Yurttaşların ve göstericilerin can güvenliği Kürdistan bölgesi güvenlik güçlerinin sorumluluğu ve görevidir.” dedi.

Güney Kürdistan uzun süredir hükümette yer alan siyasi partilerin başkanlık krizi üzerinde anlaşamaması ve başkanlık krizinin kendisiyle beraber getirdiği ekonomik kriz gösterilerle protesto ediliyor. Özellikle Süleymaniye ile ilçeleri ve Germiyan bölgesinde gelişen gösterilere güvenlik güçleri müdahalelerde bulunarak şimdiye kadar 1 çocuk 5 kişi yaşamını yitirmişti. Güvenlik güçlerinin halka karşı şiddet kullanmasına karşı 318 sivil toplum örgütü, gazeteci ve aydın ortak bir açıklama yayınladı. Yapılan ortak açıklamada gösteri, toplumsal protesto ve boykot eylemlerinin Kürdistan bölgesi halkının yasal ve meşru hakları olduğuna dikkat çekilerek “Gösteri, grev ve boykot hak talep etme noktasında meşru yollardır. Hak taleplerinin farklı gerekçelerle engellenmesi ve reddedilmesi kabul edilemez” denildi.

Açıklanan ortak bildiride şu talepler yer aldı:

- Göstericilere ateş açılmasını kınıyor ve göstericilere karşı silah kullananların en kısa süre içerisinde mahkeme önüne çıkarılması ve terör yasalarına göre yargılanmalarını talep ediyoruz.

- Toplumsal gösteri ve eylemleri destekliyor ve şiddet kullanımına karşı olduğumuzu belirtiyoruz.

- Göstericiler şiddet yoluna girmeden, demokratik yollarla haklarını talep etmeli ve hiçbir siyasi kesimin eylemleri suistimal etmesine, parti ve kişi çıkarlarının esas alınmasına izin vermemelidir.

- Yurttaşların ve eylemcilerin can güvenliği, Kürdistan bölgesi güvenlik güçlerinin görev ve sorumluluğudur.

- Siyasi taraflar bölge başkanlı konusunda en kısa süre içerisinde yasalar temelinde bir uzlaşmaya varmalıdır.

- Kürdistan bölgesel hükümeti bir an önce toplanarak Kürdistan bölgesinde yaşanan krizler ve maaş sorununa en kısa süre içerisinde çözüm bulmalıdır.

- Kürdistan bölgesel parlamentosu, en kısa zamanda toplanarak, yasama görevini yerine getirmeye başlamalıdır.