Birliğimiz için Newroz'a!

Amed'de Newroz'un startını veren siyasetçiler, Kürtlerin Newroz'da birliğini göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Amed'de Newroz'un startının verildiği toplantıya şu partiler katıldı:
"Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Azadî Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-Bakur)"
Eş genel başkanlar, eş sözcüler ve genel başkanları ile HDP milletvekillerinin katılımıyla Amed'in Sur ilçesinde bulunan bir otelde düzenlenen ortak basın toplantısıyla Newroz startı verildi. Ortak metnin okunmasının ardından toplantıya katılan parti temsilcileri konuştu.

AŞİTÎ: DİRENİŞ FARZDIR

Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti: "Newroz özgürlük sembolüdür. Tüm semavi dinler zulme karşı direnişi farz kılarak insanların adalet ve eşitlik içinde yaşamasını emrediyor. Tüm hakların İslam dini ile sınırlandırılması doğru değildir."

GÜVEN: NEWROZ KÜRTLER İÇİN REFERANDUMDUR

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven: "Newroz bir çığlıktır, aynı zamanda baharın müjdesi direnişin çağrısıdır. Newroz Kürtler için bir referandumdur. Kürtlerin taleplerini Newroz meydanlarında görülebilir. Kürt halkı özgürlük ve statü talep ediyor. Köleliği artık kabul etmiyor. Kürtlerin ittifakı her geçen gün büyüyor, Kuzey Kürdistan’da ittifakımızı, Newroz’da bir daha göstermek istiyoruz. Bundan dolayı 2020 Newroz’unu çok önemli görüyoruz. Bu Newroz’un tüm Kürtlerin özgürlüğüne vesile olmasını, cezaevlerindeki siyasi tutuklular ve Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne vesile olmasını diliyoruz. Bundan dolayı tüm Kürtlerin Newroz günü alanda statü ve özgürlük taleplerini bir kez daha haykırması için bir arada olacağımızı istiyoruz."

BULDAN: SAYIN ÖCALAN DİNLENMELİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: "2020 Newroz'u, tarihsel ve dönemsel açıdan oldukça büyük bir öneme sahip bir Newroz olacak. 2020 Newroz'unu savaş politikalarının, hukuk dışı tecrit politikalarının, baskının, şiddetin, kayyum gasplarının çok yoğun yaşandığı bir döneme denk gelmesi itibarıyla önemli bir Newroz olduğunu ifade etmek isterim. Amed meydanı şuna tanıktır: 2013 Newroz'una tanıktır. Amed meydanında, 2013 Newrozu’nda Sayın Öcalan’ın İmralı Cezaevi'nden göndermiş olduğu, Türkiye halklarına, Ortadoğu halklarına ve Türkiye’nin demokratik çözümüne dair Türkiye’deki Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümüne dair çok kapsamlı mektubu okundu. Bu önemliydi. 2013 Newrozu’nda bu dikkate alınmış olsaydı, çağrılar dikkate alınmış olsaydı, bugün yaşanan krizlerin, başta Türkiye ve Ortadoğu olmak üzere kaosların hiçbiri olmayacaktı. Bu ülkeyi yönetenler, AKP hükümeti ne yazık ki 2013 Newroz'unda verilen mesajları, söylenen sözleri dikkate almayan, barış ve müzakere süreçlerini dikkate almayan yol ve yöntemi tercih etti. Çatışmalı süreçlerde devam etmek isteyen, çözümsüzlüğü dayatmak isteyen zihniyetin bugün sadece Türkiye’de değil, tüm Ortadoğu'da yıkımlara, ölümlere, acılara vesile olduğunu görüyoruz.
Hala geç kalınmış olmadığını ifade etmek isterim. Elbette 2013 Newroz'u dikkate alınmış olsaydı, bugün daha demokratik bir Türkiye, Suriye ve Ortadoğu yaşanmış olacaktı. Bugünlere bu süreçle gelinmiş olacaktı. Bir kez daha ifade etmek isterim: hala genç kalınmış değil. İmralı Adası’nda Sayın Öcalan hala aynı noktada, hala vermiş olduğu mesajlarda, Türkiye halklarının, Suriye halklarının Ortadoğu halklarının barıştan yana olan çağrılarına destek veren açıklamalar yapmaktadır. İşte 2020 Newroz'unda Türkiye halklarının, toplumunun barıştan yana olduğuna dair, tüm sorunların diyalog ile müzakere ile çözülebileceğinin inancının geçerli olduğuna dair açıklamalarının yapıldığı bir Newroz gerçekleştirmek isteriz. Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu ülkenin bu coğrafyanın kaderi ölümler, acılar olmamalıdır, gözyaşı olmamalıdır. Ve çocuklarımızın toprağın altına düşeceği süreçlerin bir daha yaşanmaması olmalıdır.
Bu Newroz şu açıdan da önemlidir. Kürt halkının Kürt halkının birlik ve beraberliğini göstereceği 2020 Newroz'unu gerçekleştireceğiz. Kürt halkının yakın olduğu ve bu dönem açısından üzerinde önemle durulması gereken Kürtlerin birlik ve beraberlik mesajı verileceği Newroz'u gerçekleştireceğiz. 2020’de Amed’de, İstanbul’da, Van’da Türkiye'nin, Kürdistan'ın her yerinde. Eğer Kürtler birlik ve beraberliğini göstermek istiyorsa ve bu anlamda bir yol kat etmek istiyorsa, işte meydan, Newroz meydanıdır. Eğer Türkiye toplumu demokratik çözümden yana olduğunu bir kez daha ispat etmek istiyorsa ve demokratik ittifakların Türkiye’ye olan faydasını ve yararını göstermek istiyorsa, işte Newroz meydanı bu olmalıdır ve Newroz meydanından bunun mesajları verilmelidir. Barışı içtenlikle ve yürekten dileyen insanlara, Türkiye halklarına ve toplumuna, bu ülkeyi bir barış ülkesi yapmak için el ele ve omuz omuza verme zamanı. Barışı bir kez daha haykırma zamanıdır."

SANCAR: KÜRTLER BİRLİĞİNİ GÖSTERECEK

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: "Savaş ve barış arasında bıçak sırtı bir durumdayız. Ya onlarca yıl sürecek bir savaşın içine sürüklenilecek ya da adil ve kalıcı bir barış kurulacak. Ortadoğu’da adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasının ön şartı Kürtlerin haklarına, temel haklarına kavuşmasıdır. Yani Ortadoğu’nun kalbinde demokratik bir şekilde barış içerisinde çözülmesidir. Newroz bunun için her zaman bir imkan ve bir fırsat olmuştur, bunları haykırmak ve hatırlatmak için. Newroz pek çok halk tarafından kutlanır ama Kürtler açısından bunun özel bir anlamı olmuştur. Newroz özgürlük özleminin halklarla eşit bir şekilde, kardeşçe yaşama arayışının bir sembolü olmuştur. O nedenle bütün Ortadoğu halkları, elbette Türkiye halkları, bu Newroz’u onlarca yıl sürecek savaş girdabı mı, bir kan deryası mı, yoksa bir kalıcı barış dönemi mi, bir özgürlük dönemi mi olacak? Bu soruları sorarak, Newroz'a gerekli anlamı, önemi herkesin yükleyeceğine inanıyorum. Bütün Ortadoğu’da halklar egemenlere, özellikle halkların haklarını hiçe sayan kirli pazarlıklara karşı meydanlarda birlikteliklerini ortaya koyacaktır.
Barış ancak halklar isterse gelir, özgürlük ancak halklar isterse gelir. Hiçbir egemen kendiliğinden halklara barışı ve özgürlüğü vermez. Newroz işte barış ve özgürlük için halkların iradelerini en güçlü şekilde ortaya koymaları için büyük bir fırsattır, imkandır. 2020 Newroz’u bu açıdan çok özel bir Newroz’dur. Kürtlerin birliği elbette önemlidir. Fakat bazı kesimler Kürtlerin birliğini tam olarak anlayamıyorlar. Neden bunun bu kadar vurgulandığı anlamıyorlar. Ortadoğu’da temel haklarından yoksun bırakılmış en az yüz yıldır inkar ve asimilasyona maruz kalmış, farklı ülkelerde, parçalarda yaşayan Kürtler eğer temel hakları için bir araya gelemezlerse, bu konuda bir başarıya, bir sonuca ulaşmaları zordur. Temel hakları için varoluş hakları açısından Kürtlerin bir araya gelmesi şarttır. Kürtlerin böyle bir temelde bir araya gelmeleri, tüm halklara barış ve özgürlük konusunda yeni bir kapılar açacaktır. Kürtlerin birliği başka halklara karşı değil, başka halklarla birlikte olmaktır.  
Bu Newroz; özgürlük ve adalet temelinde bir barış özleminin en güçlü şekilde yansıdığı bir Newroz olmalıdır. Ortadoğu ve Türkiye halklarının eşitlik temelinde, kardeşlik arayışını yansıtan bir Newroz olmadır. Bu açıdan herkesi, bütün halkları, Türkiye ve Ortadoğu'da meydanlara, bu amaçlar ve özlemler için meydanlara davet ediyoruz.”

ŞENOĞLU: HALKLAR CEVABINI VERECEK

HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu: "Savaşa karşı barış kazanacaksa bunu Newroz’la başlatabiliriz. Bu ülkenin topraklarını, işçilerine emekçilerine açlığa dayatıyorsa, özgürlük fikrini Newroz’la başlatabiliriz. Newroz’la bunları yenebiliriz. Halklarımız, bu Newrozlarda o yarattığı ve sahiplendiği değerler uğruna dünyanın bütün Dehaklarına gereken cevabı verecektir. Bütün halklarımızın Newroz’unu kutluyoruz."

ÇİFTYÜREK: EGEMEN GÜÇLERE MESAJ VERECEĞİZ

KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek: "Newroz ve birlik her daim önemlidir. Neden önemlidir? Devlet, Kürtlerin statü ve değerlerini kabul etmiyor. Erdoğan ve Rusya arasında yapılan görüşmede Tayyip Erdoğan Putin’e, Esad’ı aradın mı demesi ile Esad ‘Kürt sorunu yoktur’ dedi. Biz 2020 Newroz’unda Esad ve Erdoğan’a mesajımızı vereceğiz."

AYDENİZ: STATÜMÜZ İÇİN NEWROZ'A AKMALIYIZ

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz: "Kürtler özgürlükleri, dilleri ve statüleri için tüm sözlerini bu Newroz meydanında söyledi. Bu yılda yine aynı taleplerin yanı sıra birlikleri için seslerini yükseltecekler. Newroz alanı Kürtlerin ittifakı için birlik meydanı olmuştur. Kürtlerini birliği ve statüsü için Newroz alanlarından taşmalıyız. Herkesi baskı, şiddet ve Kültürel soykırıma karşı seslerini yükseltmek için Newroz alanına davet ediyoruz."

GÖKKAN: YA BİRLİK YA BİRLİK!

TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan: "Hevrîn Xelef’i anıyorum. TJA olarak toplumun tüm kesimlerine sesleniyoruz. Birlik olmadan yol alınamayacak. Bundan dolayı Newroz alanında ya birlik ya birlik diyeceğiz."

BAŞVURU BUGÜN

Gazetecilerin koronavirüsten dolayı bayramın iptal edilip edilmeyeceği ve başvurunun yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Başvuru bugün yapılıyor. Koranavirüsü tüm dünyayı ilgilendiren bir mesele, önümüzdeki günler bize ne getireceğini bilmiyoruz. Umarız, bu süreci can kaybı yaşanmadan atlatabiliriz. Tabii önümüzdeki günler ne olacağını bilmiyoruz, herhangi bir olumsuzluk durumunda Newroz ile ilgili planlarımızı gözden geçireceğiz” dedi.
Toplantı, katılımcıların halay çekmesiyle son buldu.