Bekir Kaya hakkındaki suçlamalar iki kez çürütüldü ama…

Van Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Bekir Kaya'ya yönelik suçlamalar resmi olarak çürütülmesine rağmen, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avukat Bekir Kaya, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçildi. Göreve geldiğinin ikinci yılında meydana gelen Van depremi sırasında KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınan Kaya, 17 Haziran 2012’de tutuklanarak cezaevine konuldu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2011 yılında yaşanan YSK protestoları sırasında Kaya’nın göstericilerin attığı Molotoflarla yanmaya başlayan kamu binalarına giden itfaiye araçlarını engellediği iddia edildi.

5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 yılında görülen duruşmada Başkan Bekir Kaya'nın 2011'de YSK'nın vetosunu protesto sırasında göstericilerin attığı molotof koktelleriyle yanmaya başlayan kamu binalarına giden itfaiye aracını engellemeye çalıştığı görüntünün montaj olduğu ortaya çıkmasına rağmen mahkeme, Bekir Kaya, Cüneyt Caniş, Nezahat Ergüneş, Halis Çakır, Metin Adugit, Mihriban Şah, Murat Durmaz ile Veli Avcı'yı 8 yıl 9 ay, İhsan Güler, Abdulkerim Sayan, Mehmet Şirin Yıldız ve Derviş Polat'a 7 yıl 6 ay, Hecer Sarihan'a da 6 yıl 3 ay ceza verdi.

YARGITAY KARARI BOZDU AMA MAHKEME YENİDEN HAPİS CEZASI VERDİ

Ancak Yargıtay 16 Ceza Dairesi ise kararı esastan bozunca duruşma yeniden görülmeye başladı. Yeniden görülen dosyada mahkeme kararından vazgeçmedi ve KCK ana davasında aralarında eski Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 13 sanığa 6 yıl 3 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

KCK davasında iddialar çürütülmesine rağmen hapis cezasına çarptırılan ve 2014 yılında tekrar Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Bekir Kaya, 17 Kasım 2016 tarihinde yeniden tutuklandı ve yerine kayyum atandı. Kaya hakkında yine Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame de yine KCK davasında iddia edilen ‘Araçları engelledi’ suçlamasının yeni versiyonu yer aldı. Van Büyükşehir Belediyesi Eski Eşbaşkanı Bekir Kaya, YSK protestolarında olduğu gibi Kobanê eylemleri sırasında itfaiye ekiplerinin kentte çıkan yangına müdahale etmedikleri suçlamasıyla yargılandı…

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı ve 2019 yerel seçimlerinde AKP'den Van Büyükşehir Adayı olan Necdet Takva'nın, mülkiye müfettişlerine verdiği ifade, büyükşehir belediyesinin yangına hiçbir şekilde müdahale etmediğini şeklinde gizli tanıklık yaptığı ortaya çıktı. Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya'ya 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kaya, savunmasında, "Bana ceza verilmesi önemli değil ama yargılanan diğer arkadaşlarımıza adil davranın" dedi.

MAHKEME KARAR VERDİ AMA MÜFETTİŞ RAPORLARI SAVCILIĞI YALANLADI

Duruşmalar sürdüğü sırada İçişleri Bakanlığı bir müfettiş görevlendirdi. Yine Van Başsavcılığının iddialarıyla ilgili Eşbaşkan Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri Cahit Bozbay, Gıyasettin Gültepe ile Ayşan Harmancının savunması istendi. Savunmaların ardından İçişleri Bakanlığı, Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyelerinin “PKK ile bağlantılı çalışma yürütüp yürütmedikleri, ilişkilerinin olup olmadığı, örgütün belediye üzerinden çıkar sağlayıp sağlamadığı” yönünde savcılık ve emniyetten bilgi istedi.

Emniyet ve savcılık İçişleri Bakanlığı’na gönderdikleri raporlarda, “PKK’nin söz konusu kişilere talimatla iş yaptırdığı, kamu zararı veya menfaat oluştuğu” yönünde bir kanıta rastlanmadığı ifade edildi. Bu rapor sonrası İçişleri Bakanlığı, Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri hakkında iddia edilen suçlamaların gerçekçi olmadığına karar vererek, soruşturmaya izin vermedi.