İHD Yusuf Tunç'un akıbetini sordu

İHD Kayıp Komisyonu, hakikat komisyonları kurulmasını istedi, devlet güçlerince 'kaybedilen' Yusuf Tunç'un hikâyesini paylaştı.

 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi'nin “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemi 581’inci haftasına girdi.
Koronavirüs nedeniyle İHD Kayıp Komisyonu tarafından yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, Türkiye’de de hakikat komisyonlarının kurulması istendi.

YUSUF TUNÇ'UN HİKÂYESİ

Açıklamada, Mardin’in Kızıltepe ilçesinin Kengerli köyünde 9 Şubat 1994’te Türk özel birlikler tarafından gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Yusuf Tunç’un hikâyesi şöyle paylaşıldı:
"Yusuf Tunç, ailesiyle birlikte Mardin’in Kızıltepe ilçesinin Kengerli köyünde ikamet ediyordu. 09 Şubat 1994 günü akşam saatlerinde evlerinin önünde sarı ve beyaz renkli iki araç durdu. Bu sırada evde ağabeyi Abdurrahman Tunç bulunuyordu. Abdurrahman Tunç, felçli ve yürüyemiyordu. Araçtan yüzleri maskeli, ellerinde uzun namlulu silahlar taşıyan kişiler indiler. Tüm evi aradıktan ve kimlik kontrolü yaptıktan sonra Yusuf Tunç’u zorla götürmeye çalıştılar. Arabanın yanına gelen Yusuf Tunç arabadakileri görünce bağırmaya ve yardım istemeye başladı, kısa bir süre de olsa ellerinden kurtulmayı başardı. Ancak eve gelen maskeli grup evin dış cephesini tarayarak, Yusuf Tunç’u ‘ya bizimle gelirsin ya da evine bomba atıp çocuklarını öldürürüz’ diye tehdit ettiler. Daha sonra Yusuf Tunç’u zorla araca bindirerek, oradan uzaklaştılar. Abdurrahman Tunç da yaralandı. Bu tarihten sonra Yusuf Tunç’tan bir daha haber alınamadı.”