21 kişiye 148 yıl 3 ay hapis

Mardin’de “KCK Davası” adı altında aralarında 2016 yılında yerlerine kayyım atanan Kızıltepe ve Artuklu Belediye Eşbaşkanlarının da olduğu 50 Kürt siyasetçinin yargılandığı davada 21 siyasetçiye 148 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, tarafından “KCK” adı altında 50 Kürt siyasetçi hakkında 2009 yılında başlatılan bir soruşturma kapsamında 2014 yılında açılan davanın karar duruşması görüldü. Yargılananlar ve avukatlarının katılmadığı, Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir kısım siyasetçinin beraatı, bir kısmına ise ceza verilmesi yönündeki savcılık mütalaasının ardından mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme Kürt siyasetçiler; Abdülaziz Bilgin, Gülten Yıldız, Mehmet Doğan, Adil Başaran, Ali Özkan ve Abdullah Akikol hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiası ile 8 yıl hapis cezası verdi. Kürt siyasetçiler Cemal Veske, Emine Damar, Kemal Kaçmaz, Rıdvan Tarhan, Sadat İlek, Sadiye Aslan, Selahattin Aydoğdu, Şükran Koyuncu, Atiye Aydın ve Bedii İçen ile Artuklu Belediyesi eski Eşbaşkanı Sevinç Bozan’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Kızıltepe Belediye eski Eşbaşkanı Leyla Salman ile Orhan Ablak ve Tarık Acay’a 7 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme Mehmet Tanhan’a da 9 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme 21 Kürt siyasetçiye toplamda 148 yıl 3 ay hapis cezası vermiş oldu.

19 KİŞİNİN YARGILAMASINA DEVAM KARARI

Mehmet Nezir Akaalp, Naime Akın, Ronayi Avcı, Tahir Cebe, Veysi Parıldı, Ayhan Doğan, Ayşe Şimdi, Ceylan Yalçın, Gülcihan Gültekin ve Hüzni Ağırman hakkında beraat kararı veren mahkeme, Abdülcabbar Sun ve Feyza Aksoy ile Mehmet Reşit Kaplan’ın farklı mahkemelerde aynı dönem benzer iddialarla açılan dosyalarının olması nedeniyle ilgili dosyaların sonucunun beklenmesine karar verdi. Mahkeme Mehmet Remzi Tanrıkulu, Orhan Gümüş, Ayşe Toprak ve Davut Yarıcı’nın yakalama kararlarının uygulanamadığı gerekçesi ile dosyalarının ayrılmasına karar verirken, Şeyh Davut Arkadaş ve Tahir Adal’ın Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları başka bir dosya olması nedeniyle de dosyalarının tefrikine karar verdi.

Davanın avukatları soruşturmanın “FETÖ” soruşturmaları kapsamında meslekten men edilen savcılar tarafından açılan bir soruşturma olduğunu ve döneminde savcılarının halen tutuklu olduğunu belirtti. Yine 2009 yılında Mardin TEM şubede görevli polisler tarafından kanunsuz şekilde toplanan ve üretilen deliller sonucu açılan bir soruşturma olduğunu belirten avukatlar, dosyanın kanunsuz bir şekilde başlatıldığını ve yine kanunsuz bir şekilde cezalar verildiğini belirtti. Avukatlar, KCK davalarının Cumhurbaşkanlığı sitesinde dahi FETÖ tarafından hazırlanan “kumpas” davalar arasında olduğunu ancak sonra siteden çıkarıldığını hatırlatarak, verilen kararların ve yargılamanın kanunsuz olduğunu ifade etti. Avukatlar dosyayı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını belirtti.