Yönetmen Argentieri ödülünü Rojava halkına adadı

32. Köln Film Festivali’nde ödül alan İtalyan yönetmen Benedetta Argentieri, “Bu ödülü, Türk devletinin sivilleri, özellikle de kadınları insansız hava araçlarıyla öldüren günlük saldırılarına maruz kalan cesur Kuzey ve Doğu Suriye halkına adıyorum” dedi.

6 farklı kategoride ödüllerin verildiği 32. Köln Film Festivali’nde yönetmen Benedetta Argentieri, “The Matchmaker” adlı belgeseliyle Phoenix Ödülünü aldı.


20-27 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen festivalin ödül töreninde konuşan Yönetmen Benedetta Argentieri, “ Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürtler, Araplar, Asuriler, kadınlar öncülüğünde demokrasi, ekoloji ve kadın özgürlüğüne dayalı yeni bir toplum inşa ediyor. Yeni toplum yavaş yavaş gelişiyor ama hepimiz ondan bir şeyler öğreniyoruz. Onlar DAİŞ’e karşı mücadele etti. Avrupa için DAİŞ halifeliğine karşı durdu. Özek Yönetim için kolay olmadı, özellikle de Türk devletinin insanları, özellikle dronlarla kadınları öldürdüğü bir ortamda oluyor. Asla unutmamalıyız. Biz derinlerdeyiz. Bu nedenle bunu hatırlamak ve Ortadoğu'yu değiştirecek ve bunca savaştan sonra barış getirecek projeyi savunmak çok önemlidir. Bu nedenle bu ödül oradaki yürekli insanlara gidiyor” dedi.

KÖLN FİLM FESTİVALİ HAKKINDA

32. Köln Film Festivali 20-27 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlendi.  Festival’de Köln Film Ödülü, Hollywood Reporter Ödülü, Uluslararası Aktörler Ödülü, Phoenix Ödülü, NRW Film Ödülü, Manfred Stelzer Ödülü olmak üzere 6 farklı kategoride ödüller veriliyor.

Festivalin 32. edisyonunun bir kez daha NRW Eyaleti, Köln Belediyesi ve Film- und Medienstiftung NRW'nin desteği ve finansmanıyla gerçekleşti.

Köln Film Festivali, yarının kült filmlerinin prömiyerlerini gösterdi ve dünyanın dört bir yanından yönetmenlerin en son eserlerini sundu.

David Cronenberg, Park Chan-wook, Jerzy Skolimowski, Dardenne kardeşler, James Gray ve Martin McDonagh'ın etkileyici çalışmaları, unutulmaz sinema anlarının görsel olarak çarpıcı bir şöleni sundu. Festivalin açılışını bu yıl Köln merkezli Heimatfilm'in ortak yapımcılığını üstlendiği, başrolünde Isabelle Huppert'in oynadığı Jean-Paul Salomé imzalı Fransız filmi LA SYNDICALISTE ile yaptı.

Köln Film Festivalinin bu yılki ödül sahipleri arasında yeni draması “An einem schönen Morgen”in Almanya prömiyerini yapan ve bu filmle Hollywood Reporter Ödülü'nü alan Mia Hansen-Løve ve belgeseli “The Matchmaker” ile Phoenix Ödülü'nü alan Benedetta Argentieri yer aldı.