Sanat ve mücadele birbirine bağlı

Kürt sanatçı Fırat Med, Kürtler için müzik ve sanatın mücadeleyle bağının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

“Toprağıma, ulusuma, dilime, kültürüme olan sorumluluk çerçevesinde yaşıyorum” diyen sanatçı Fırat Med, dili ve varlığı inkar edilen bir ulusun kültür ve sanatının da baskı altında olacağını, buna rağmen ısrar etmek gerektiğini söyledi. 

Amed’in Farqin ilçesinde doğan Fırat Med, 2013’te KOM Müzik’le “SPΔ adlı albümüyle profesyonel müziğe adım attı. Spî’nin ardından Xeyal ve Feqî albümleri çıktı. 

ANF’ye konuşan Fırat Med, şunları söyledi: “Anlam ifade eden etkinliklerde sahne alıyorum. Onun dışında müzik, dil ve edebiyatı ile tarihi gelecek kuşaklara iletme amacı içinde bir sanat yapmaya çalışıyorum. Müzik benim manevi bahçem. Toprağıma, ulusuma, dilime, kültürüme olan sorumluluk çerçevesinde yaşıyorum. Kürt sanat dünyasına ve Kürt halkına dilin önemini özellikle vurgulamak istiyorum. Bir ulusun tümden yok oluşu, dilinin yok olması ile mümkündür. Kürtler, kurtuluş mücadelesinde olduklarından dolayı müzik ve sanatın mücadeleyle bire bir bağı mevcuttur. Bir ulusun dili, varlığı inkar ediliyor ve baskılanıyorsa doğal olarak kültürü sanatı da baskı altında olur. Özgür olmayan bir milletin sanatını yapmak daha ağır ama duygusu daha kutsal.”