‘Sanat benim için yaşamın anlamı’

Sanatın kendisi için yaşamın anlamı olduğunu söyleyen Ressam Jûliya Adil, “Resimlerimde kadınlar için parlak bir gelecek çiziyorum ve resimlerimle kadınları mutlu etmek istiyorum” dedi.

Kerküklü Ressam Julia Adil Nîime, aynı zamanda Kerkük Üniversitesi'nde diş hekimliği okuyor. Derslerinde başarılı olmasının yanı sıra eğitimin zorluklarının resim sanatına olan aşkının önüne geçmesine izin vermediğini söylüyor.

Kerkük’te sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına da aktif katılan Julia, şehirdeki yurttaşlara yardımcı olmak için gönüllü çalışıyor.

23 yaşındaki Julia, resim yapmaya nasıl başladığını şu ifadelerle anlattı: "Şu anda Kerkük Üniversitesi'nde diş hekimliği okuyorum. Çocukken annemin okulunda resim çizerdim ve resim yapmaktan çok keyif alırdım. Ailem ve arkadaşlarım, becerilerimi daha önemli hale getirmem ve Irak'ta il düzeyinde bir sanat sergisine katılabileceğim noktaya kadar resim yapmaya devam etmem için beni her zaman desteklediler. Çocukken Seramik ve çömlek üzerine resim yapmak, karakalemle resim yapmak, yağlı boya ile resim yapmak, kum üzerine resim yapmak gibi güzel sanatların her türlüsünü denedim.”

GENÇ KADINLARA DESTEK OLMAK İSTİYORUM

Resim sanatı ile ilgilenirken toplum tarafından engellenmediğini ama genel olarak Kerkük toplumunda genç erkeklerin yarışmalara, sergilere, festivallere katılmasına daha fazla destek verdiğini vurgulayan Julia Adil Nîime, şunları anlattı: “İl dışına çıkmak da bir genç kız için kolay bir şey değil ama bunun işime engel olmasına asla izin vermedim. Bunun için de hep sergilere katıldım. Toplumun ilerlememe engel olan eleştiri ve açıklamalarına hiç kulak asmadım. Diş hekimliği ile ilgili özel bir konferans düzenlendiğinde sanat eserlerimi de yanıma alıp gösteriyorum. Kalp, diş vb. gibi insan vücudunun organlarının resmini çizdim. Bana göre diş hekimliği bir tür estetik sanattır. Dolayısıyla hem doktorluk, hem de resim çalışmalarının birbiriyle ilişkili olduğunu söyleyebilirim. Sanat eserlerimi sergilemek için bir web sayfası açtığımda, birçok insan olumlu yorumları ve mesajlarıyla beni destekledi. Bu da gelişimime daha fazla odaklanmamı sağladı. Hedeflerimden biri de genç kadınların resim sanatına daha fazla ilgi duymasını sağlamak. Nasıl ki ailem beni destekledi, ben de ülkemin genç kadınlarını desteklemek istiyorum” diye konuştu.

RESİM ÇİZMEK SADECE BİR SANAT DEĞİLDİR

Genç Ressam Julia Adil Nîime, yaptığı resimlerde kadınların acılarına ve sorunlarına dikkat çektiğini belirterek, “Kadınların ve kız çocuklarının günlük yaşamlarında yaşadıkları acıları ve sorunları resimlerimde ifade etmeye çalıştım. Duygularımı fotoğraflarda bile göstermeye çalışıyorum. Resimlerimde kadınlar için parlak bir gelecek çiziyorum ve resimlerimle kadınları mutlu etmek istiyorum. Ama kadınların acısını gösteren resimlerim de var, örneğin, bir kadının kalbindeki tüm acıları ve ıstırapları gözler önüne seren resimler de çiziyorum. Bence herkes gönülden istediği bir mesleği yapabilmelidir. Resim çizmek sadece bir sanat değildir, sanat olan birçok meslek vardır. Benim için sanat hayattır. Bu sadece boş zamanları sevmek ve tadını çıkarmakla ilgili değil, tam tersine hayatımın her alanında üzerinde çalışmaya çalıştığım tek şey sanattır” ifadelerini kullandı.