Rojava Film Komünü 7 yıldır üretiyor

Rojava Film Komünü, saldırılara rağmen 2015’ten itibaren birçok filme imza attı. Komün, Rojava Devrimi’nin dili olmak için aralıksız çalışıyor.

Rojava Film Komünü, 7 yıl gibi kısa bir süre zarfında devrimin dili olma çabasının yanında Sur, Şengal ve Kobanê’de yaşayan direnişin aynası rolünü oynamaktan geri kalmadı ve kısa sürede zor olanı başardı.

Rojava Film Komünü, 2015’te Dirbêsiyê’de kuruldu. Sinema kültürünün yaygınlaştırılabilmesi için öncelikle akademi çalışmalarıyla işe koyuldu. Şehit Yekta Herekol Akademisi’ni inşa eden Rojava Film Komünü, sinemada uzmanlaşma eğitimlerine ağırlık verdi. Birçok sinemacı yetiştiren Şehit Yekta Herekol Akademisi, Türk devleti saldırıları nedeniyle kapatıldı. Haftalık ya da aylık eğitim devreleri açan Rojava Film Komünü, ihtiyaçlara göre eğitim konuları belirler. Saldırılar ardından ara verilen Şehit Yekta Herekol Akademisi’nin tekrardan açıldı. Şehit Yekta Herekol Akademi’nin ilk yılında 11 film, sonraki yılında ise 7 filme imza atan Rojava Film Komünü, bunlar dışında ‘Bajarên Wêranbûyi’, ‘Ji Bo Azadi’ filmine de imza attı ve şu an Kobanê filminin hazırlıkları devam ediyor. 2019’da ise dizi çalışmasına atılan Rojava Film Komünü, diziyi bitirmek üzere.

Şehit Yekta Herekol Akademisi’nin ilk mezunları ile Efrîn Film Komünü kuruldu fakat Türk işgali ardından Efrîn Film Komünü Şehba’ya taşındı. 2018’de Kobanê Film Komünü kuruldu. Serêkaniyê’de ise dublaj stüdyosu açıldı ama 2019’da başlayan Türk işgali nedeniyle ekip çalışmalarını Qamişlo’da sürdürüyor.

ÜÇ KOMÜN BULUNUYOR

Proje ve projenin ihtiyaçlarına göre örgütlenmeye giden Rojava Film Komünü, hem üye sayısı hem de projenin ihtiyacına göre yer, zaman ve mekan belirliyor. Kuzey-Doğu Suriye’de sinema komünlerinin çatısı olan Rojava Film Komünü’ne bağlı Şehba, Kobanê ve Cizîrê Bölgesi’nde komünler  bulunuyor ve TEV-ÇAND bünyesinde çalışmalarına devam ediyor.

Rojava Film Komünü’nde Senaryo, Prodüksiyon, Diplomasi Komitesi varken bu komiteler projenin ihtiyacına göre de değişebiliyor. Bütçe olarak TEV-ÇAND’a bağlı olan Rojava Film Komünü bazen ise Kültür ve Sanat Bakanlığı’nın desteği ile projelerini halka ulaştırıyor.

REQA VE TEBQA’DA HAZIRLIK YAPILIYOR

Hem komünün uzun bir süredir kurulmamasından hem de Kürt halkının sinemaya ilgisinin daha fazla olması nedeniyle Rojava Film Komünü üyelerinin çoğu Kürt, fakat projeler içerisinde diğer halklar da yer alıyor. Rojava Film Komünü inşasında hem Türk hem de enternasyonal şahsiyetler yer aldı.

5 yıldır süregelen Rojava Film Festivali kurucusu olan Rojava Film Komünü, Reqa ve Tebqa’da da film komünü kurma hazırlıkları yapıyor. Rojava Film Komünü üyelerinin sinema-film bölümünü okumuş olması şart değil ve gönüllülüğü esas alıyor.

Rojava Film Komünü, 7 yıl gibi kısa bir süre zarfında devrimin dili olma çabasının yanında Sur, Şengal ve Kobanê’de yaşayan direnişin aynası rolünü oynamaktan geri kalmadı ve kısa sürede zor olanı başardı.

YAKLAŞIK 25 FİLME İMZA ATILDI

Şu ana kadar yaklaşık 25 film yapan Rojava Film Komünü, bu filmlerden üçü dışında post prodüksiyon da dahil tüm çalışmalarını Rojava’da yürüttü.

DEVRİMDEN KOPUK SİNEMA OLAMAZDI

Sinema bölümünü okuyan Rojava Film Komünü Üyesi Sêvînaz Evdikê, şunları söyledi: “Devrimi yansıtmayan, devrimden kopuk bir sinema çalışmasında yer almayı hiçbir zaman düşünmedim ve böyle bir isteğim de olmadı. Rojava Film Komünü benim için en iyisi ve uygunuydu. Sinemayı sevdiğim için tercih ettim ama devrime hitap etmeyen bir sinema çalışmasında da yer alamazdım. Hem sinema hem devrim bir bütün olunca sinemaya olan ilgim daha da arttı.”