Rojava 6’ncı Govend Festivali başlıyor

Şehit Ronahî Bawer Govend Festivali'nin 6’ncısı 16 Eylül’de Rimêlan’da gerçekleştirilecek. Jin Jiyan Azadî sloganı etrafında kenetlenenler için de dayanışma mesajlarının verileceği festival, 4 gün sürecek.

2015 yılında düzenlenmeye başlayan Şehit Ronahî Bawer Govend Festivali’nin 6’ncısı 16-20 Eylül tarihleri arasında Kuzey ve Doğu Suriye’nin Rimêlan kentinde gerçekleştirilecek. Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan farklı halk bileşenlerine ait kültürel oyunları içeren festivalde müzik grupları da sahne alacak.


Festivalin hazırlık komitesinden Evîn Bilal ANF’ye verdiği demeçte, “Kuzey ve Doğu Suriye genelinde tüm halk bileşenlerinin renklerini içeren konseptteki bu festivali 2015 yılından beri gerçekleştiriyoruz. Rojava’ya dönük saldırılar nedeniyle festival 2019-2021 yılları arasında gerçekleştirilemedi. Araya kopukluk giren festivalin 5’incisi 2021 yılında Hesekê’de gerçekleştirildi. Bu yıl 6’ncısını Rimêlan’da gerçekleştireceğiz” dedi.

Festivalin içeriği ve hazırlıklarına ilişkin de bilgi veren Evîn Bilal, şunları söyledi: “Festivalimiz toplum içerisinde bir kültür olarak yerini almış. Kültür ve Sanat Komitesi, Hîlala Zêrîn ve TEV-ÇAND hareketleri tarafından festival için güçlü hazırlıklar var. Bu yıl düzenleyeceğimiz festivalde Jîna Emînî ve İran-Rojhilatê Kurdistan’da Jin Jiyan Azadî sloganı etrafında kenetlenenler için de dayanışma mesajımız olacak. Festival için yaklaşık 4 aydır hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’den Kürt, Arap, Asuri, Süryani ve Ermenilerden oluşan 21 govend komünü katılacak. Festivalde ayrıca müzik ve sanat grupları da sahne alacak.”