PKK TEV-ÇAND Komitesi: Şehit Mizgin yoldaş yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir

Şehit Mizgin’i anan PKK TEV-ÇAND Komitesi, “O sesi ile sanatı ile gerçek bir sanatçı olarak komple bir kişiliğin sahibi olmuştur. ‘Çemê Hêzil’, ‘Gundino Hawar’ ve seslendirdiği diğer birçok parça ile Şehit Mizgin bizimle yaşamaktadır” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan PKK TEV-ÇAND Komitesi, şahedetinin 29’uncu yılında Şehit Mizgin’i (Gurbet Aydın) andı: Şehit Mizgin çok yönlü kişiliği ile bugün de yolumuzu aydınlatmakta ve ilham kaynağımız olmaya devam etmektedir.

PKK TEV-ÇAND Komitesi açıklamasında şunları belirtti: “Şehit Mizgin (Gurbet Aydın) yoldaşı şehadetinin 29. yılında saygı, sevgi ve minnetle anıyor, anılarını mücadelemizde her daim yaşatacağımızı ve özgürlük özlemlerini zaferle taçlandırıncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Şehit Mizgin, Şehit Yekta ve diğer kültür-sanat şehitlerimizle birlikte kültür-sanat hareketi çizgimizin temsilcisi olarak ilan edilmiştir. Aynı zamanda Şehit Mizgin yoldaşın şehadet günü olan 11 Mayıs Kültür-Sanat Hareketimiz için şehitler günü olarak kabul edilmiştir.

Toplumun ahlaki ve komünal değerlerini parçalayan ve buna karşı bencilliği, popülizmi körükleyen kapitalizm gerçeğine karşı ‘Toplumsallık, sanatın varlık sebebidir, bencillik ise sanat ve sanatçının ölümüdür’ şiarıyla her türden bencilliği kendi yaşam ve mücadele pratiği ile mahkum eden Şehit Mizgin yoldaş halk ve mücadele tarihimizde anlamlı bir yerin sahibi olmuştur. Önderliğimizin ‘savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir, güzelleşen sevilir’ estetik anlayışı temsilini Şehit Mizgin’de bulmuştur. Duruşu, çalışkanlığı, disiplini ve bir bütün olarak yaşam tarzıyla nereye gittiyse insanların yüreklerini fethetmiş, bilinçlerinde yer edinmiştir.

KADIN ÖZGÜRLÜK İDEOLOJİSİNİN ÖNCÜ BİR KİŞİLİĞİ OLDU

Şehit Mizgin çok yönlü kişiliği ile bugün de yolumuzu aydınlatmakta ve ilham kaynağımız olmaya devam etmektedir. O her şeyden önce kadın özgürlük ideolojisinin öncü bir kişiliği olmuştur. O halkına bağlı, ülkesine aşık bir devrimciydi. O sesi ile sanatı ile gerçek bir sanatçı olarak komple bir kişiliğin sahibi olmuştur. ‘Çemê Hêzil’, ‘Gundino Hawar’ ve seslendirdiği diğer birçok parça ile Şehit Mizgin bizimle yaşamaktadır. Direniş ruhunu, devrimci duygularımızı ilk günkü gibi canlandırmaktadır. Şehit Mizgin büyük komutan Egit yoldaşın anısına yapılan kasette ve bu albümde seslendirdiği parçalarla ruhumuzda duygu fırtınaları estirmeye devam etmektedir. 

KÜRT KÜLTÜR VE SANATININ APOCU ÇİZGİDE GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ EMEĞİ OLDU

Şehit Mizgin 1962 yılında Batman’ın Bilêyder köyünde doğmuştur. Devrimci yaşama, Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne erken yaşlarda katılmış ve birçok alanda faaliyetlerde bulunmuştur. 12 Eylül faşist darbesinden sonra en riskli koşullarda Bakur’da çalışmalarda yer almıştır. Zindanda bulunan Mazlum Doğan yoldaşın ziyaretlerine gitmiş ve dışarıyla ilişkilerini sağlamak üzere kuryelik yapmıştır. Çalışma koşulları kalmayınca Avrupa’ya geçmiş ve burada kültür ve sanat çalışmalarında yer almıştır. Şehit Sefkan ile birlikte Hunerkom ve Koma Berxwedan’ın kuruluşunda yer almış ve Kürt kültür ve sanatının Apocu çizgide gelişmesinde önemli emeklerin sahibi olmuştur. Avrupa zemininde belli bir süre kültür-sanat çalışmalarını yürüten Şehit Mizgin yoldaş Önderlik sahasına geçerek burada eğitim görmüştür.

Önderlik eğitiminden aldığı güçle ülkeye geçen Şehit Mizgin en zor koşullarda mücadelesini büyük bir coşkuyla yürütmüştür. İlk kadın komutanlarından biri olarak Mardin eyaletinde çalışmalar yürüttükten sonra Xerzan alanına geçmiştir. Tatwan alanında halkla güçlü ilişkiler kurmuştur. Başta kadınlar olmak üzere halkla güçlü bağlar kuran Şehit Mizgin yoldaş Kürdistan devrimine büyük katkılar sunmuştur. 11 Mayıs 1992 yılında sömürgeci Türk devleti ile girdiği bir çatışmada son mermisine kadar direnerek şehitler kervanına katılmıştır. Şehit Mizgin yaşam ve mücadelesinde olduğu gibi kahramanca direnişi ve şehadetiyle de halkımızın bilincinde büyük bir yer edinmiştir. Binlerce Kürt çocuğu onun ismini almış, o güzel ve etkileyici sesi binlerce Kürt gencini devrim saflarına çekmiştir.

Şehit Mizgin yoldaşı bir kez daha saygı ve minnetle anarken yaşam ve mücadele tecrübesinin kültür ve sanat çalışmalarımızda ve devrimci yaşamımızda örnek olacağını belirtiyoruz.”