Paris'te Kürt Kültür Festivali başlıyor

Paris’te Kürt Kültür Festivali 14-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Hazırlık Komitesinden Agit Polat, "Kürtler sadece siyasal haklarını talep etmiyor, aynı zamanda medeniyete beşiklik eden bir kültüre sahip" dedi.

Paris’te bu yıl ilk kez Kürt Kültür Festivali organize ediliyor. 14-28 Mayıs tarihleri arasındaki festivale Danielle Mitterrand Vakfı ile Paris Büyükşehir Belediyesi’nin de aralarında yer aldığı 5 belediye destek sunarken, Festival Cumartesi günü Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde başlayacak kültürel yürüyüş ile start alıyor. 

“Paris, Mayıs ayı boyunca Kürtlerden bahsedecek” diyen Tertip Komitesi’nden Agit Polat, “Kürtlerin sadece siyasal haklarını talep eden bir halk olmadığını, aynı zamanda medeniyete beşiklik eden bir kültüre sahip olduklarını da festivalle göstermiş olacağız” dedi. 

Fransa’nın başkenti Paris, 1. Kürt Kültür Festivali’ne hazırlanıyor. Fransa Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F), Kürdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kürdistan Sanat ve Kültür Derneği (ACK) ve Danielle Mitterrand Vakfı ortaklığıyla düzenlenen festival, 14-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivali, Paris Büyükşehir Belediyesi, Paris 10. Bölge, Paris 18. Bölge, Montreuil (93) ve Grigny (91) belediyeleri de destekliyor. 

BİR YILDIR HAZIRLIĞI YAPILDI

Paris merkez ağırlıklı lle-de-France genelinde gerçekleşecek kültür festivalinin startı Cumartesi saat 12:00’de Paris Demokratik Kürt Kültür Merkezi önünde Les Halles’e yapılacak yürüyüşle veriliyor. Festival kapsamında Opera Meydanı’nda planlanan yürüyüşün güzergahı Paris’te Cumartesi günü yapılacak çok sayıda yürüyüş ve etkinlik nedeni ile ilgili valilik tarafından Strasbourg Saint Deniz bölgesine kaydırılırken,  müzik, sinema, tiyatro gösterimleri, halk oyunları, fotoğraf sergisinin yanı sıra göçebe çadırı, Kürt mutfağı, yöresel kıyafetlerin sunumu gibi farklı etkinliklerin yer alacağı festivalin hazırlık komitesi halkı Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde başlayacak yürüyüşe halkı yöresel kıyafetleri ile katılmaya çağırdı.

Bir yıldır hazırlık çalışmaları süren festival, Kürt halkının kültürel zenginliğini yansıtmayı ve Fransa’da yaşayan halklarla buluşturmayı hedefliyor. Hazırlık komitesinde yer alan CDK-F Dış İlişkiler Sözcüsü Agit Polat ile Kürtler için Paris’te bir ilk olan festivalin detaylarını konuştuk. 

Kürtlerin uzunca süredir Fransa’da yaşadığını, artık 3’üncü nesil Kürt kuşağının Fransa’da dünyaya geldiğini belirten Polat, “Genç kuşağın yaşamış oldukları kültürel bunalım, iki kültür arasındaki sıkışma ve kimlik arayışı gibi sosyolojik konular üzerindeki tartışmalarımız bizi kimlik, aidiyet, kültürel zenginlik gibi birçok zorlu konular üzerinde çözüm üretmeye mecbur kılıyor. Bu festival, özellikle Kürt gençlerinin kendilerini bulmalarını, daha iyi tanımalarını ve söz konusu kültürel karmaşadan çıkmalarını sağlamak için belirleyici olacaktır” dedi.

“Festival, ülkeden son dönemlerde gelip, yine burada doğup büyüyen gençlerde olduğu gibi uyum sorunu yaşayan insanlarımıza da bir nefes kapısı olacak” diyen Polat, “Bu festival ile hem Fransa’da doğmuş Kürt nesillerini hem de sonradan göç etmek zorunda kalmış diğer Kürtleri bir araya getirecek zengin bir buluşmayı açığa çıkartmak istiyoruz” diye ekledi. 

30'UN ÜZERİNDE TOPLANTI

Festivali beş belediye, iki dernek, bir vakıf ve bir enstitü ile birlikte düzenlediklerini ifade eden Polat, “Açıkçası çok geniş çaplı bir çalışma yaptığımızı söyleyebilirim. Enerjimizi fazlasıyla alan bir çalışma oldu. Söz konusu kurumlarla şu ana kadar 30’un üzerinde hazırlık toplantısı yapıldı. Sadece bu durum bile çalışmanın ciddiyetini ve zenginliğini açığa çıkartmaktadır. Paris Büyükşehir Belediyesi, festivali 329 bilboarda reklam verdi yine internet sitelerinde de festivale yer verdi” diye aktardı. 

KÜLTÜREL HALK DİPLOMASİSİ

“Paris Mayıs ayı boyunca Kürtlerden bahsedecek, Kürtlerin festivallerinin olduğunu duyacak ve görecek” diyen Polat, şöyle devam etti: “Söz konusu belediyelerin iletişim araçları sayesinde Fransız ve diğer halklara ulaşarak Kürt kültürünü, edebiyatını ve sanatını tanıtacağız. Bu da bugüne kadar sadece siyasi ve askeri bir boyut ile tanınan Kürtleri daha değişik bir şekilde tanıtmak için vesile olacak. Kürtlerin sadece siyasal haklarını talep eden bir halk olmadığını, aynı zamanda medeniyete beşiklik eden bir kültüre sahip olduklarını da anlatacağız. Bu anlamda festivalimiz tam bir kültürel halk diplomasisi olacak.”