Moritanyalı yazar: Kürt kadını ilham kaynağım

YPJ’li şehit Barîn Kobanê’nin öyküsünü kaleme alan Moritanyalı yazar Mihemed Elemin, “Kürt kadınları dünyada direniş, özgürlük ve güzelliğin sembolü haline geldi, onlar ilham kaynağım” dedi.

Kürt kadının kahramanlığı, özgürlük için verdiği mücadele ve Rojava Devrimi’nde oynadığı öncü rol Moritanyalı yazar Mihemed Elemin’in yazı ile öyküleri için ilham kaynağı oldu. Afrika’nın batısında yer alan Moritanya’nın genç yazarlarından Elemin, son olarak ülkesinin günlük gazetelerinden El Watan’da YPJ saflarında şehit düşen Kürt kadın savaşçısı Barîn Kobanê’yi kaleme aldı.

Elemin, Türk devletinin Efrîn’e dönük işgali sırasında verilen direnişe öncülük eden isimlerden Barîn Kobanê’yi neden yazdığını, Kürt halkının özgürlük mücadelesi ve Rojava Devrimi ile nasıl tanıştığını ANF’ye anlattı.

Rojava Devrimi’ni ilk kez bir arkadaştan duyduğunu ve daha sonra bu konuda araştırmalar yaptığını aktaran Elemin, “Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için basında Kürt Özgürlük Mücadelesi, Rojava Devrimi ve Kürt kadının kahramanlığına ilişkin çıkan yazılardan elime geçen hemen her şeyi okudum” dedi.

ABDULLAH ÖCALAN’IN FİKİRLERİ BENİ ETKİLEDİ

Bu araştırmaları sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesiyle de tanıştığını, onun fikir dünyasından etkilendiğini bildiren Moritanyalı yazar Mihemed Elemin devamla şöyle konuştu: “Kürtlerin haber ajansları ile Kürt Özgürlük Hareketi’nin yayınlarını takip etmeye başladım ve Kürt tarihi hakkında bilgi sahibi oldum. Bu süreçte özellikle Kürt kadınlarının kahramanlığı dikkatimi çekti.”

Kürt kadınların Rojava Devrimi’nde oynadığı öncü rolden çok etkilediğini belirten Elemin, “Her türlü baskı ve zulüm altında olmasına rağmen Kürt kadının uyanışı ve böyle bir devrime öncülük etmesi muhakkak sadece beni değil, herkesi etkilemiştir. Bana göre şu anda Kürt kadınlar, dünyada özgür olmak isteyen bütün kadınlara ilham kaynağıdır” dedi.

ŞEHİT BARÎN’İ TANIYANLAR ROJAVA’YI MERAK ETTİ

Rojava Kürdistanı’nı ziyaret edip devrimin yarattığı etkileri ve halkın değişimini yerinde görmek istediğini aktaran yazar Elemin, şehit Barîn Kobanê’ye ilişkin kaleme aldığı yazıya ilişkin de şunları söyledi: “Kürt kadınları dünyada direniş, özgürlük ve güzelliğin sembolü haline geldi, yazı yazarken onlar benim ilham kaynağım. Şehit Barîn’in öyküsünü yazdığımda Rojava halkının içinde yaşıyormuş gibi hissettim. O öyküyü okuyup şehit Barîn’i tanıyan herkes de Rojava Devrimi’ni merak etti.”