Malezya’da barışçı ve eşitlikçi bir dil keşfedildi

Malezya’da yeni bir dil keşfedildi. Ücra bir kabilenin yaşam biçimini yansıtan bu dilde rekabet yerine paylaşım ve eşitlik var.

Malezya yarımadasının kuzeyinde, Tayland ile olan sınırın yakınında küçük bir köy var. Burada buğuna kadar listelenmemiş bir dil konuşuluyor. Kısa bir süre öncesine kadar, bu dil dünyanın geri kalanı tarafından tanınmıyordu. İsveçli bir dilbilimci ekip, keşfettikleri bu dile “jedek” adını verdiler.

Daha önce bir çok antropolog Malezya’daki bu kabileyi incelediler. 300 kişinin yaşadığı köyün resmi dili olan Jahai dilini konuştukları biliniyordu. Ancak İsveçli dilbilimciler daha derin araştırmalar yaparak bu Malezya’nın ilk kara derililerinin torunları olan Semang nüfusunun bazı sakinlerinin farklı bir dil kullandıklarını keşfetti.

Paris Match dergisine göre İsveç’teki Lund üniversitesinden Joanne Yager, “Jahai dilindekinden farklı kelimeler, fonemler ve bir gramer kullanıyorlar” dedi. Jedek dilini yakından inceleyen araştırmacılar, 1269 Avustronezya dili arasında yeni bir dil olduğunu keşfettikleri gibi, son derece barışçıl ve eşitlikçi olduğunun farkına vardılar.

Avcı-toplayıcı bir topluluğun yaşam biçimini yansıtan Jedek dilinde rekabet yerine paylaşım var. “Yasa”, “Mahkeme”, “Çalmak”, “Ödünç almak”, “Satın almak”, ve “Satmak” gibi kelimeler bu dilde yok. Buna karşın paylaşım ve takas öne çıkıyor. Batılı toplumların aksine bu Malezya kabilesinde, cinsiyetler arası eşitlik daha fazla, şiddeti neredeyse tanımıyorlar ve çocukları genç yaştan itibaren rekabet ilişkisi içine girmemeleri konusunda teşvik ediyorlar.

Joanne Yager, tehdit altındaki dillere dikkat çekerek, günümüzde yeni bir dil keşfetmenin giderek nadir hale geldiğini söyledi. Tahminlere göre dünyada 6 bin ila 7 bin dil konuşuluyor. Bunların yarısı yok olmakla yüz yüze.