Londra’da Firaz Dağ Okulu’nda ‘mezuniyet’ heyecanı

Londra Kürt Halk Meclisi bünyesinde bulunan Firaz Dağ Çocuk Okulu’ndan mezun olan 30 öğrenci için mezuniyet töreni düzenlendi. Törende Mehmet Aksoy anısına iki öğrenciye ‘Hevaltî’ (Yoldaşlık) ödülü verildi.

Kürt Halk Meclisi tarafından Reqa'da yaşamını yitiren YPG savaşçısı Mehmet Aksoy (Firaz Dağ) anısına açılan Firaz Dağ Çocuk Okulu ilk mezunlarını verdi.

Londra Kürt Toplum Merkezi’nde Aksoy’un şehadet yıldönümü olan 26 Eylül 202’de açılan okulda yaşları 5-12 arasında 30 öğrenci KCC binasında yapılan bir törenle sertifikalarını aldı.

Mezuniyet töreninde çocukların heyecanı gözden kaçmazken, ailelerin oluşturduğu dayanışma komünü ise hazırladıkları yöresel yemekleri sundu.

Törende isimleri tek tek okunan farklı branşlarda eğitimlerini tamamlayan öğrenciler tek tek sahneye davet edildi. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde sertifikalarını alan çocuklar, Firaz Dağ okulunda arkadaşlığı, sevgiyi ve bilgiyi öğrendiklerini dile getirdi.

Törende yoldaşlığa büyük önem ve değer veren Şehit Mehmet Aksoy’un anısına bir de ‘Hevaltî’ ödülü verildi. ‘Hevaltî’ ödülüne layık görülen Atillo ve Gamze adlı çocuklar alkışlar eşliğinde ödüllerini aldı.

Çocukların ebeveynleri tarafından Firaz Dağ Okulu’nun gönüllü öğretmenlerine çiçek buketleri sunuldu.  Firaz Dağ Okulu öğrencileri sertifikalarını almalarının ardından Mehmet Aksoy’un fotoğrafı önünde mezuniyet pozu vererek kep fırlattı.

Törende bir konuşma yapan Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı ve Eğitimci Sultan Kığı, Kürt halkının önemli bir değeri olan Mehmet Aksoy’un yaşamından ilham alarak okul fikrinin ortaya çıktığını belirterek, okul için ciddi bir planlama ve program geliştirdiklerini söyledi. Eğitim destek programları oluşturduklarını ifade eden Kığı, iki öğretmen ile birlikte başlattıkları okulun bugün 8 öğretmen ve bir psikolojik danışmandan oluştuğunu söyledi.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre Kürt çocuklarının göçmen gruplar içerisinde başarı oranının çok düşük olduğunu ifade eden Kığı, “İşte bu sonuç kabul edilemezdi. Özellikle Mehmet Aksoy gibi bir yoldaşı esas almanın başarının yolu olduğunu biliyorduk. Mehmet Aksoy arkadaş bir yandan Kürt halkının temel değerlerine büyük bağlılığı ile diğer yandan eğitimde, sanatta, edebiyatta, sinema gibi birçok alanda başarıya imza attı. Aynı zamanda hem Kürt halkında hem de enternasyonal duruşu ile halkların gönlünde yüreğinde derin bir iz bıraktı. Mehmet Aksoy’un yarattığı değerlere anlam biçerek onun anısına bağlılığında bir gereği olarak okulumuzu daha kurumsal bir kimliğe dönüştürmeye hedefliyoruz” diye kaydetti.

Törenin ardından çocuklar hep bir ağızdan “Zimanê Kurdî” ve “Berxwedan jiyan e” adlı Kürtçe şarkıları seslendirdi.

FİRAZ DAĞ OKULU ‘KOMÜN’LE OLUŞTU

Londra’da genellikle bu tür eğitim destek evleri ya devletten ya da resmi kurumlardan maddi destek alarak yürütülse de Firaz Dağ Okulu tamamen ‘komünal’ bir düşünce ile oluştu.

Öğretmenlerin tamamen gönüllü bir şekilde çalıştığı okulun giderleri komünal bir şekilde toplanan desteklerle yürütüldü. Hafta sonları eğitim veren okulda, ‘müzik’, matematik, güzel konuşma sanatı ve edebiyat sınıflarında destek eğitimleri verilirken, çocuklara dönük Kürt kültürü ve sanatı, coğrafyası, tarihi, ulusal değerleri gibi birçok konuda da bilgilendirici dersler gerçekleştirildi.

Firaz Dağ Çocuk Korosu ise kısa sürede etkinliklerde sahne alması ile dikkat çekti. Kürtçe şarkılar seslendiren çocuklara bu şarkıların hikayeleri anlatılarak öğretildi. Eğitimde karşılıklı tartışma metodu ile eğitim veren Firaz Dağ Okulu’nda, öğrencilerin aileleri de KCC’de komün oluşturarak çeşitli sosyal ve politik etkinlikler düzenledi.

Eğitim destek okuluna katılan Kürt çocuklar gittikleri özgün eğitimde de başarıyı yakalamaları dikkat çekti. 12 yaşındaki Jiyan öğrenim gördüğü Islıngton bölgesindeki kolejde matematik alanında ‘mükemmel’ deredeki öğrenciler arasında yerini alarak ödüle layık görüldü. Yine başka bir öğrenci okulun en başarılı ilk on öğrencisi arasına girdi. Firaz Dağ Okulu’nun 2’inci yılı ise Eylül’de daha çok öğrenci ile tekrar başlamak üzere hazırlıklara başlanmış durumda.