Kürtlerin en uzun soluklu festivali başlıyor

Avrupa’da her yıl düzenlenen Kürtlerin en uzun soluklu kültürel etkinliği olan Kürdistan Halk Dansları Festivali'nin 31’incisi 18-19 Mayıs tarihleri arasında Hannover’de yapılacak.

Her yıl geleneksel olarak yapılan Kürdistan Halk Dansları Festivali (Mîhrîcana Govendên Kurdistan) 31’incisi bu yıl Almanya’nın Hannover kentinde 18-19 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Avrupa’daki Kürtlerin en uzun soluklu kültürel etkinliği olan festival, bu yıl Kürdistan’ın farklı yörelerine ait toplam 35 folklor grubu sahne alacak.

Yüzlerce dansçı ve sanatçının yer alacağı geleneksel yürüyüş ile başlayacak olan festivalde, 2 günün ardından festival jürisi en iyilerini açıklayarak, ödüllerini verecek.

1980 YILINDAN BU YANA HER YIL GELENEKSEL OLARAK YAPILIYOR

Kürdistan Halk Dansları Festivali Tertip Komitesi üyelerinden Mustafa Şahin, festivalin tarihine değindi. Festivalin 1980’lerin başlarında Avrupa’da başladığını hatırlatan Şahin "HUNERKOM tarafından organize edilen Kürtlerin en eski Kültür-Sanat festivalidir. Ancak tam olarak resmi olarak start alması 1986 yılında, Almanya’nın Frankfurt kentinde başladı. O günden beri her yıl geleneksel olarak yapılıyor" dedi.

Hazırlıkların tamamlandığını belirten Şahin, "Her yıl yapıldığı için hazırlıklar da sorun yaşanmıyor. Aylardır meclis ve komisyonlar çalışmalarını sürdürüyordu. Zaten oturmuş, bir çalışmadır" diye konuştu.

FESTİVALİN AMACI KÜRT KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK

Festivalin amacına ilişkin bilgi veren Şahin şunları belirtti: "Özellikle Avrupa’da Kürt kültürünü yaşatmaktır amaç. Gruplarımız yaptıkları çalışmaları halk ile paylaşmak ve göstermek istiyor. Aynı zamanda bir yıllık ürünün ortak bir şekilde sergilenmesi ve bir dayanışmayı sağlanmasıdır. Ulusal kıyafetlerimizle, oyunlarımız ve enstrümanlarımızla kentte bir yürüyüş yapacağız. Misafir sanatçılarımız da sahne alacak. Ardında da ikinci gün de gruplar performanslarını sergileyecek."

Avrupa genelinde yüzlerce folklor gruplarının olduğunu söyleyen Mustafa Şahin 3 bin ile 3 bin 500 civarında dansçının bu gruplarda yer aldığını vurguladı. Festivalde yapılacak gösterilerin ardından jüri heyeti, gruplara çeşitli dallarda ödüller verecek.