'Kürdistan’da demokratik konfederalizm' sergisi

Almanya’nın Frankfurt kentindeki Modern Sanat Müzesi’nde Kürdistan'daki demokratik konfederalizmi yağlı boya tablolularıyla anlatan "Yazı veya Tura" adlı sergi ilgi görüyor. Sergi 4 Şubat 2018'e kadar açık kalacak.

Sanatçı Richard Leue tarafından 7 Aralık'ta açılan sergi Alman edebiyatının baş yapıtlarından sayılan "Vahşi Kürdistan'a Yolculuk" romanından esinlenerek hazırlanmış. 19. yüzyıl dünyasında ünlü yazar Karl May bu eserinde hikayeleriyle Kürdistan’ın doğasını ve insanını Alman okuyucularına anlatmaya çalışıyordu.

Sanatçı Leue de May'a benzer bir tarzda Kürdistan'a yaptığı yolculuğun, görüştüğü insanları yağlı boya tablolarına aktararak bu sergiyi hazırladı. Üstelik Karl May'ın Kürdistan hayali kurgusu dışında gerçek bir yolculuktan kalanları Almanlara aktırmaktı niyeti.

2017 yılının başında bir grup heyetin üyesi olarak Güney Kürdistan'a, Maxmur kampına ve Kandil'e giden sanatçı, geziden etkilenerek yaptığı tablo ve grafiklerde Kürt özgürlük mücadelesinin Kürdistan’da demokratik bir konfederalizm kurulması için verdiği mücadeleyi anlattı.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Rıza Altun ve Dr. Heval Medya ile yaptığı söyleşileri de yağlı boyaya aktaran sanatçı eserlerinde öz yönetim vurgusu yapıyor.

Jürgen Ponto Vakfı tarafından desteklenen sergiye ilişkin ayrıntılı bilgilere şu adresten ulaşmak mümkün: http://mmk-frankfurt.de/de/ausstellungen/aktuelle-ausstellungen/