Kışanak’tan mesaj: Kuşlar kadar özgürüz

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, cezaevinde yazdığı "Kürt siyasetinin Mor rengi" kitabının tanıtım etkinliğine "Kuşlar kadar özgürüz" mesajını gönderdi.

HDP Kadın Meclisi, "Kadınlar Gültan'la Buluşuyor” sloganıyla yerine kayyum atanan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın cezaevinde kaleme aldığı "Kürt Siyasetinin Mor Rengi" kitabını Beşiktaş Mephisto Kitabevi’nde tanıtıldı.

Etkinliğe, Gültan Kışanak’ın kızı Evîn Kışanak, HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Dilan Dirayet Taşdemir, Dilşat Canbaz, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Filiz Kerestecioğlu, Serpil Kemalbay, HDP İstanbul Eşbaşkanı Esengül Demir, Feminist Editör Hülya Osmanağaoğlu, HDP MYK üyesi Gülsüm Ağaoğlu, sanatçı Pınar Aydınlar, Yazar Ayşegül Tözeren, TJA, Barış İçin Kadın Girişimi, İHD, 78’liler Girişimi ve Dersimli kadınların yanı sıra çok sayıda feminist kadın katıldı. Dersim'in meşhur yaz içeceği olan Pengav’ın dağıtıldığı etkinlikte, Kışanak’ın cezaevinden gönderdiği mesaj da okundu.

ERKEK EGEMEN BİR ALANDA KADIN OLMAK

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan HDP İstanbul İl yöneticisi Tülay Aydın, Kışanak özlemle anarak sözlerine başladı. Kitabın kısa tanıtımını yapan Aydın, "Kitapta 23 siyasetçinin kendi siyasi yolculuğunda kadın olmanın, kadın siyasetinin hangi engellere takıldığını, buram buram erkek egemenliği kokan bir alanda var olmanın, kadın rengi ile siyaset yapmanın zorluğunu ama engelleri aşa aşa ilerleyen başarıları okuyoruz.

Her satırı emek, inat, kararlılık ve kadın mücadelesine bağlılığını hissettiğimiz kitapta Kürt halkının özgürlük arayışı ile kadın özgürleşmesinin iç içe geçmişliğini toplumun değişimi için kadınların örgütlü mücadelesinin vazgeçilmez olduğunu bir kez daha anlıyoruz" dedi.

'DİRENEN KADINLARDAN BİR TANESİ GÜLTAN KIŞANAK'

Açılış konuşmasının ardından ilk konuşma HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan tarafından yapıldı. Cezaevinde kitap yazmanın kolay olmadığını hatırlatan Buldan, "Çok zor ağır şartlarda böylesi ağır bir kitabı çıkarmak ancak ve ancak Gültan Kışanak’a nasip olabilirdi. Gültan Kışanak kitabı çıkararak sadece kendi hikayesini değil, cezaevinde kendisi gibi rehin olarak tutulan diğer siyasetçi kadınların da kadın özgürlük mücadelesinde yaşadığı zorlukları ve sıkıntıları da aktardı. Bu kitapta, kadın özgürlük mücadelesi verilirken yaşanan zorlukları görüyoruz. Ama her şeye rağmen o zorluklar karşısında direnen kadınları da görebiliyoruz. İşte onlardan bir tanesi Gültan Kışanak’tır" diye konuştu.

'BU KİTAP DİRENEN KADINLARIN KİTABIDIR'

Kışanak'ın bu kitapla kadınların yaşadığı zorluklarını kendileri ile buluşturduğunu dile getiren Buldan konuşmasının devamında şunları belirtti: "Bütün kadınlar adına sevgili Gültan Kışanak’a teşekkürlerimi sunuyorum. Onun eline ve emeğine sağlık diyorum. Gültan Kışanak bu kitapta bizleri yalnız bırakmadı şimdi sıra bizde. Şimdi biz sevgili Gültan Kışanak’ı ve onun şahsında rehin tutulan tüm siyasetçi arkadaşlarımızı yalnız bırakmamak adına bu kitaba sahip çıkacağız. Bu kitap kadınların kitabıdır. O buna öncülük yaptı şimdi biz ona sahip çıkacağız."

Kışanak’ın yazdığı kitabın editörü feminist aktivist Hülya Osmanoğlu ise kitabın editörlüğünü yapmış olmanın kendisi çok duygulandırdığını ifade etti. Kitabın sadece 22 kadının söyleşisinden ibaret olmadığını belirten Osmanoğlu, kitapta siyaset yapan kadınların zorlu mücadelesinin anlatıldığını söyledi. Kitabın mektuplar aracılığıyla cezaevinden çok zor koşullar altında gönderildiğini anlatan Osmanoğlu, böylesi anlamlı bir kitabı kadınlara armağan eden Kışanak ve tüm emeği geçen kadınlara teşekkür etti.

'GELECEĞİMİZİ KADIN PERSPEKTİFİYLE KURALIM'

Konuşmalarının ardından Kışanak’ın cezaevinden gönderdiği mesajı kızı Evin Kışanak okudu. Kadınları selamlayan Kışanak mesajında, "Her birimiz yaşadıklarımızı paylaşarak kadın özgürlük mücadelesine içeriden bir katkı sunmak istedik. Bu kitabın, tüm kadınları, özgürlük yolunda, demokratik siyasette cesaretlendireceğini umuyoruz. Geleceğimizi kadın perspektifiyle, kadın iradesiyle kurma fikri her zaman beni, bizi çok heyecanlandırıyor. Hiçbir zorluk geleceğimizi elimize almaktan bizi alıkoyamaz. Anılarımızı, mücadelemizi, emeğimizi, tutsak alamayacaklarını yüreğimizle, bilincimizle, direncimizle bugün bu salonda sizlerle birlikte olduğumuzu bilmenizi isterim" ifadelerini kullandı.

DEMOKRATİK BİR GELECEK KADIN EMEĞİNİN BİR ÜRÜNÜ OLABİLİR

"Erkek egemen bir alanda kadın olarak yer almalı, siyaseti demokratikleştirecek bir mücadelenin öznesi olunmalı" diyen Kışanak, tüm zorluklara rağmen kadınlar açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Mesajında tüm kadınlara çağrıda bulunan Kışanak son olarak şunları yazdı: "Siyaseti eril zihniyetin otoriter, baskıcı hiyerarşik, militarist karakterine terk etmeyin. Büyük bir cesaretle siyasette kadın olarak yer alın, demokratik bir gelecek, barışçıl bir çözüm ancak kadın emeğinin ürünü olabilir. Hepinizi sevgiyle kucaklıyor, kadın dayanışmasını, kadın örgütünü büyütmeye davet ediyor, mücadelemizde başarılar diliyorum. Kuşlar kadar özgürüz bizi merak etmeyin."

Gültan Kışanak’ın kitabının Pervin Buldan tarafından imzalandığı etkinlikte, kadınlar Türkçe ve Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekip, sohbet etti.