'Jiyan'ın Hikayesi' Rojava'da direnen kadınları anlatıyor

Rojava'da direnen kadınların özgürlük mücadelesini konu alan 'Jiyan'ın Hikayesi', ilk gösterimini 8 Mart'ta yapacak.

'Jiyan Hikayesi' belgesel filmi, ilk gösterimini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kuzey Suriye Federasyonu’nda yapacak.

Filmin festival yolculuğu da Şubat sonuna kadar netleşecek.

BASIN BÜLTENİNDEN

Filmin basın bülteninde, "Dün Kobanê’de, bugün Efrîn’de direnen kadınlar kim? 'Terörist mi, özgürlük savaşçısı mı?' 'Kadın devrimi' ne demek? Jiyan’ın hikâyesi bütün bu sorulara yanıt arayan ilk uzun metraj belgesel olarak gala gösterimini 8 Mart Dünya Kadınlar gününde Kuzey Suriye Federasyonu Efrîn Kantonu’nda yapacak" denildi.

DAİŞ çetelerinin ilk yenilgiyi YPJ savaşçıları karşısında yaşadığına dikkat çekilen basın bülteninde, filmin yapımcılarından ve yönetmeni olan A. Haluk Ünal'ın da Kobanê direnişi günlerinde Suriye'ye girdiğine değinilerek, Ünal'ın şu sözleri aktarıldı:

“Sanatın görevi insana bakmak, onu anlamak, sınırlarını kavramak, bu anlamda bilgi üretmek, insanlığa önemli sorular yöneltmektir. Şehirdeki fabrika ve plaza kölelerine her açıdan bakıyoruz, peki ya devrim için savaşan insan? Sanatçı bakmazsa kim bakacak? Hele bütün bunlar burnunun dibinde olup biterken, kamerayı çevirmemek kendime ihanet olmaz mıydı?"

“Türkiye faşist bir diktatörlükle yönetiliyor” diyen yönetmen, Avrupa’da sürgün yaşamını kabullenmek zorunda kaldığını anlattı.