Humanité Bayramı’nda Kürt diplomasisi

Fransız komünist gazete Humanité’nin düzenlediği Humanité Bayramı’nda Kürtler siyasi ve kültürel etkinlikleri ile damgasını vurdu.

Fransa’da 1930 yılından bu yana geleneksel olarak komünist gazete Humanité tarafından “Fête de l’Humanité”ye (İnsanlık Bayramı) bu yıl salgından kaynaklı sadece 40 000 kişi katılırken, Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) kültürel ve siyasi etkinliklerde bulundu.

İnsanlık Bayramı, 10-11-12 Eylül tarihlerinde Fransa’nın başkenti Paris’in Dugny banliyösünde düzenlendi.

Normal koşullarda 250-300 bin arası kişinin katıldığı bu etkinliğe her yıl olduğu gibi Kürtler de aktif bir şekilde katıldı.

Özellikle Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), diplomatik ve kültürel faaliyetleri ile etkinliğe damgasını vurdu.

CDK-F’nin standında sergilenen Fransız gazeteci Yann Renoult’un “Rojava” adlı fotoğraf sergisi etkinliğe gelen binlerce kişi tarafından büyük ilgi toplarken, kültür hareketi TEV-ÇAND bünyesinde faaliyet gösteren sanatçı Farqin Azad, Diyar Mahrovi, Devrim ve Deniz Yavuncu sahne alarak coşkulu anlar yaşattı.

Enformasyon standında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride dikkat çekilirken, Abdullah Öcalan’ın ve İtalyan yazar Zerro Kalkare’nin Fransızca kitapları yoğun ilgi gördü.

PKK’nin Avrupa’daki terör örgütleri listesinden çıkması için Fransız aktivistler tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde “PKK terörist değil, direnişçidir” rozetleri binlerce kişiye ulaştırıldı.

ÜÇ GÜN BOYUNCA HALK DİPLOMASİSİ

Üç gün boyunca Fransızlar ve diğer farklı halklarla görüşmeler yaptıklarını belirten CDK-F dış ilişkiler temsilcisi Berivan Fırat, “Fransız, İspanyol, Yunan, Lübnan, Filistin, Tamil, Küba halkları gibi onlarca çeşitli halktan ve örgütten insanlar ile doğrudan görüşmeler gerçekleştirdik. 3 gün boyunca binin üzerinde insanla doğrudan görüştük, gündemimizi aktardık, uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çektik. Halk diplomasisi yaptık.”

Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet yürüten kadın hareketi Kongra Star temsilcisi Asya Abdullah cumartesi günü on binlerce kişinin karşısında dev YPJ bayrağının açıldığı ana sahnede söz alarak uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Asya Abdullah, “Öncelikli olarak buradan Fransız halklarına yıllardan bu yana Kuzey ve Doğu Suriye devrimini sahiplenerek desteklediklerinden kaynaklı şükranlarımı iletiyorum. Bizler binlerce kahraman şehitlerimizin sayesinde demokratik ve kadın özgürlüğünü merkezine alan projemizle bölgede huzur ve istikrarı oluşturduk. Türkiye’nin saldırıları söz konusu yaşamı ve projeyi yok etmeyi hedeflerken yapılabilecek en önemli şey direnmek ve bu saldırıları boşa çıkartmanın yollarını üretmektir. Bu nedenle uluslararası dayanışma bizlerin direndiği bu aşamada her zamankinden daha önemlidir" 

 dedi.

 

Pazar günü Fransa Ulusal Senatosu Başkan Yardımcısı Pierre Laurent, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK)’nin diplomatik ilişkiler temsilci Nilüfer Koç, HDP Amed Milletvekili Hişyar Özsoy ve CDK-F dış ilişkiler temsilcisi Berivan Fırat’ın katılımıyla Fête de l’Humanité etkinliğinin ana konferans standı olan Village de Monde standında « Kürt sorununda son gelişmeler » adlı panel düzenlendi. Paneldeki tartışmaları yüzlerce kişi ilgiyle izledi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Fransız gazeteci Pierre Barbancey söz hakkını ilkin Nilüfer Koç’a vererek, Kurdistan’daki genel jeostratejik gelişmeleri aktarmasını istedi.

NATO’nun haziran ayındaki zirvesinden, Afgan kadınların durumu ve Türk devletinin saldırılarına kadar bir çok konuyu değerlendiren Koç, Kürdistan’ın dört parçasındaki direniş, stratejik dengeler ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumu arasında bağ kurdu.

HDP Amed milletvekili ve dış ilişkiler eş sözcüsü Özsoy ise HDP’nin durumu, Kürt halkı ve genel olarak muhaliflerin durumu ile seçim gündemlerini değerlendirdi.

CDK-F temsilcisi Berivan Fırat, Fransa’da ve Avrupa’da Kürtlerin maruz kaldığı baskılara dikkat çekerek, hem Kürdistan’da hem Avrupa’da yaşananların ortak bir konseptin parçası olduğunu vurguladı.

KÜRTLER'DEN LAURENT'A PLAKET

Son olarak söz hakkı alan Fransa ulusal Senato başkan yardımcısı Pierre Laurent bir süre önce gerçekleştirdiği Hewler ziyaretinden başlayarak, genel Kürtler üzerindeki baskılara dikkat çekti. Laurent, çok güçlü bir uluslararası dayanışmanın Kürtler etrafında geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Panel esnasında yüzlerce kişinin huzurunda KCDK-E’nin hazırladığı ödül plaketi Pierre Laurent’a Kürt halkıyla olan dayanışmasından ötürü Nilüfer Koç tarafından takdim edildi.

Ödülün verileceğinden haberdar olmayan Laurent, ödülü yüzlerce kişinin huzurunda dakikalarca süren alkışlar eşliğinde alırken göz yaşlarını tutamadı.