Hüseyin Çelebi ödülleri dağıtıldı

Reqa’da şehit düşen Mehmet Aksoy anısına düzenlenen Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.

Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) tarafından bu yıl 25. düzenlenen Hüseyin Çelebi Edebiyat ve Öykü Yarışması, Kürtlerin en uzun süreli edebiyat etkinliği niteliğini taşıyor. Bu yıl ilk kez Londra’da düzenlenlenen etkinliğe, aralarında yazar, şair ve siyasetçinin de yer aldığı Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yüzlerce kişi katıldı. Hüseyin Çelebi’nin babası Rıfat Çelebi, Mehmed Aksoy’un ailesi ile 2015’te YPG saflarında şehit düşen Britanyalı Eric Scurfield’in annesi Vasiliki Scurfield de etkinliğin konukları arasındaydı.

YXK adına açılış konuşmasını yapan Elif Sarıcan, Hüseyin Çelebi ve onun ardılı olan Mehmet Aksoy’un mücadelesini, sanatçı kişiliklerini gençler olarak örnek alacaklarını, anılarına sahip çıkacaklarını ifade etti.

RIFAT ÇELEBİ’DEN MESAJ

Hüseyin Çelebi’nin yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi ardından her yıl etkinliğe katılan babası Rıfat Çelebi konuşma için sahneye davet edildi. Çelebi gençlere hitaben yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Gençlik bu mücadeleyi aralıksız sürdürdüğü için bizler hala buradayız. Gençliğin bu dinamik yapısı olmamış olsaydı bizler burada olmazdık. Kendi değerlerinize sahip çıkın; özünüzden vazgeçmeyin.”

Çelebi, Mehmet Aksoy’un annesini de selamlayarak, duruşundan büyük güç aldığını ve O’na büyük saygı duyduğunu ifade etti.

ESTELLA SCHMİD’E ÖDÜL

Mehmet Aksoy’a ilişkin hazırlanan sinevizyon sırasında duygusal anlar yaşandı. Ardından her iki şehide ilişkin konuşmalar yapıldı ve Avrupa’da büyüyen ve yönlerini Kürdistan’a çeviren Aksoy ve Çelebi’nin mücadelesine bağlılık sözü verildi.

YXK ödüllerinin de dağıtıldığı yarışmada, “Gençlik Ödülü” Estella Schmid’e verildi. Kürt hareketi içerisinde yıllardır emek veren, Hüseyin Çelebi ve Mehmet Aksoy birebir tanıyan Schmid, Kürdistan’a Barış Kampanyası içerisinde yer alıyor, 30 yıldır Kürtler için diplomasi faaliyeti yürütüyor.

ÖDÜLLERİ AKSOY AİLESİ VERDİ

Etkinlikte “Yılın Heval’i” ödülünü Kürt hareketinin emektarı Mark Campbell aldı. “Yılın Annesi” ödülüne ise şehit annesi Vasiliki Scurfield layık görüldü. Campbell ve Scurfield, ödüllerini Mehmet Aksoy’un annesi ve kız kardeşinin elinden aldı.

Mehmet Aksoy’un mektubu zafer işaretleri ve “Şehit namirin” sloganları eşliğinde kız kardeşi tarafından okundu.

ANGEL OYUNU SAHNELENDİ

İngiliz tiyatro oyunu yazarı Henry Naylor’un Angel (Melek) isimli oyunu da festival kapsamında sahnelendi. Oyun, Kobanê’de DAİŞ’e karşı mücadele veren bir Kürt kadın savaşçıyı konu alıyor. Festival, sanatçılar, Tara Jaff, Mem Ararat ve Suna Alan’ın müzik dinletileri ardından alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

Festivalde ödül alan diğer kişiler ve eserleri şöyle:

Kurmancî öykü dalında

Roza Metin- Têkoşîna Tîpên Qedexe

Mahmut Ronidar-Şirê Diya Dewlete

Yaşar Aksu- Qesra Zênî û Peykerên

Kurmancî şiir dalında

Siya Jandar-Etomolojiya Mirine

Dimilkî öykü dalında

İsmer Bor- Emozê Boranan

Ali Şeker - Amika Serfiroze û Ap Şekir

Dimilkî şiir dalında

İbrahim Beyaz-Kewê

Sorani şiir dalında

Cafer Ibrahim Resul-Kobanê

Kemal Zer- Dimenek li Çiyayê Şengal

Türkçe öykü dalında

Murat Kozat - Gar

Mehmet Nuri Özen - Alıç Ağacının Altında

Eylem Kahraman - Madalyonun Öteki Yüzü

Türkçe şiir dalında

Edip Çam - Eşkıya

Mehmet Ali Boran - Sakın Ha Düşürme Sapanını Çocuk

Hüseyin Aslan - Bu Gökyüzü Bizi Tanır

Almanca şiir dalında

Laura Sherin Rebeca - Bam

Devrim Amed - Hunger

Halil Cihan Karadağ - Euphrat

İngilizce şiir dalında

Şilan Keskin – Exiled Dreams (Sürgün Edilmiş Hayaller)

Shie Raouf – The Art of Cutting Meat (Et Kesme Sanatı)

Maash Frag Phattacharjee – Refugees (Mülteciler)