Hozan Şemdîn'in yeni albümü müzikseverlerle buluştu

Kürt müziğinin önde gelen isimlerinden Hozan Şemdîn, ART Records etiketiyle çıkardığı "Zozanen Me" albümünde 12 şarkıya yer veriyor

Hozan Şemdîn, yeni albümü "Zozanen Me" ile müzikseverlerle buluştu. ART Records tarafından yayınlanan albümde 12 şarkı yer alıyor: "Memyokê", "Teştyano", "Lor Loriyê", "Serayê", "Leylê", "Dimdim e", "Zozanên Me", "Remzê", "Mîran", "Hespê Begzade", "Ser Sîpanê" ve "Kaniya Hêlê". 

"Zozanên Me" dışındaki tüm şarkılar, gelerî (anonim) olup, Hozan Şemdîn tarafından derlenmiştir. Örneğin; Colemêrg yöresine ait olan "Ser Sîpanê" Fehîma Berwarî'den alınmış, "Hespê Begzade" de yine Colemêrg şarkısı olup, kaynak kişi, Gulê Deştanî'dir. Sanatçı, bu albümde Serhad, Botan, Behdînan, Çarsenceq, Rojava ve Merdîn bölgelerindeki dengbêjlerden derlediği eserlere yer vermiş.

HOZAN ŞEMDİN’İN ARŞİVİ

Hozan Şemdîn, 1998-2018 yılları arasında 20 yıl boyunca dengbêj programları çekti ve büyük bir arşiv oluşturdu. Bu arşiv, Kürt sanatçıların tecrübe ve eserlerinden faydalandığı önemli bir kaynak oldu. Sanatçı, bu defa kendi arşivini açarak "Zozanen Me" albümünü ortaya çıkardı.

Albümde Hozan Şemdîn ile birlikte birçok önemli isim çalıştı. Memo Gül albümün aranjesini yaparken;  Serhad Çarnewa ve Turan Yapıştıran vokalde, Dilovan şarkıların seçiminde, Yasin Boyraz mükemmel bilûruyla sanatçıya eşlik etti. Ayrıca ; Murat Bakrak (Perküsyon), Mazlum Rewşen (Tomar Mix ve Klasik Gitar), Kemal Ceylan (Mey-Zurna), Şervan Ayaz (Keman) ve Bülent Kılıç (Grafik) gibi birçok isim albümde yer aldı.

ALBÜME ADINI VEREN 'ZOZANÊN ME'

Albümde bir tek "Zozanên Me" şarkısı anonim değil. Govend renginde ve Serhad giranîsi ritminde olan bu eserin söz ve müziği Hozan Şemdîn'e ait. Sanatçı, albüme bu ismi vermesinin nedenini ajansımız ANF'ye şu şekilde anlattı:

"Bu şarkıda Îdir (Iğdır) ve çevresindeki Sînekê, Elegez ve Axmxanê gibi yaylaları anlattım. Kürdistan'ın vadi, nehir, yayla, pınar, çayır ve dağları sanatçılara, şairlere ve hikaye anlatıcılarına her zaman ilham vermiştir. Bu eser çocukluğumda gittiğim yaylaların bende bıraktığı bir yansıma. Ritmik, makam ve içerik olarak albümdeki diğer eserlerle uyum içinde. Bu nedenle albümde yer vermeye karar verdik."

ALBÜMÜN İLK KLİBİ: 'MEYMOKÊ'

Hozan Şemdîn, Newroz Bayramı vesilesiyle Kurdistan'a gitmiş ve Qendîl Dağı'nda bir konser vermişti. Konser sonrası Mexmûr Kampı'nı ziyaret eden sanatçı, burada, albümde yer alan ilk şarkı "Meymokê" için bir klip çekti. Klip, ART Records'un YouTube sayfasında yayınlandı. "Meymokê" şarkısı, Botan yöresine ait olup, Pîr Êzdîn'den derlenmiştir. Klibin çekimlerinde Maxmûr Kampı'ndaki Koma Meryem Xan, Stêra Zêrîn, Tevgera Ciwanên Mexmûr ve Navenda Çand û Hunera Mexmûr'da kültür sanat çalışması yapan 50 kişi yer aldı.