Fransız yazarın "Kürt Serçesi" romanına ödül

Fransız yazar Jean Rolin’in “Le traquet kurde” (Kürt serçesi) adlı romanı Vialatte edebiyat ödülüne layık görüldü. Kürt serçesi Livre Inter edebiyat ödülü yarışmasında da yer alıyor.

“Le traquet kurde”, bir kuş bilimi olduğu kadar Ortadoğu sorununa da eğilen bir roman özelliğini taşıyor. 176 sayfalık bu roman Ocak ayında çıktı. La Montagne/Centre France grubunun kurduğu edebiyat ödülü Vialatte, Perşembe günü Jean Rolin’in romanına verildi. Kürt Serçesi romanı, 4 Haziran günü açıklanması beklenen Livre Inter edebiyat yarışmasında yer alıyor.

Kürt Serçesi romanı, Fransa’nın Puy-de-Dome bölgesinde başlar. 2015 baharında, Kürdistan kökenli bir kuş türü Fransa’nın merkezindeki bu bölgede ortaya çıkar. Kuşun ortaya çıkışı, Kobanê muharebesinden bir kaç hafta sonrasına denk gelir. Bu dönemde Kobanê’de DAİŞ çeteleri Kürt güçleri tarafından yenilgiye uğratılmış ve bu kent, tüm dünyada direnişin simgesi haline gelmiştir. Prensipte Fransa’da bulunmaması gereken bu kuş üzerine kafa yoran yazar, okuyucuyu Fransa’dan Musul’a, oradan Dakar ve Moritanya’ya kadar götürür. Bu açıdan roman aynı zamanda jeopolitik bir ders içerirken, hafif ironi ve büyük bir melankoli ile örülmüş.

Jean Rolin, kuşu takiben Kürdistan’a kadar gider. Bu seyahatte Nemrut Dağı’nın zirvelerinde, bir Kürt serçesi yazarın ayaklarının yanına konar.