Fransız yazar Franceschi’den yeni kitap: Kürtlerle...

Fransız yazar Patrice Franceshi’nin Kürtler üzerine yeni kitabı çıktı. “Kürtlerle. Onlara sırt dönmenin bize anlattıkları” başlıklı kitapta, “Tarih 9 Ekim 2019’da hem ahlaki hem de siyasi, çifte hata yaptığımızı hatırlayacak” ifadeleri dikkat çekti.

Fransız yazarın Rojava’ya ilişkin “Avec les Kurdes. Ce que les avoir abandonnés dit de nous” başlıklı yeni kitabı 2 Temmuz’da Gallimard yayınlarından çıktı.

60 sayfalık bu kitapta özellikle Türk devletinin Rojava’ya yönelik Ekim 2019’daki yeni işgal saldırılarına dikkat çekiliyor.

TARİH 9 EKİM'İ HATIRLAYACAK

Patrice Franceschi, “Rojava’yı asla terk etmemeliydi. Bu ne hale geldiğimize ilişkin bir şeyler ifade diyor mu? Hiç kuşkusuz. Tarih, 9 Ekim 2019’da hem ahlaki hem de siyasi bir çifte hata yaptığımızı hatırlayacak” diyor.

“Erdoğan’ın yayılmacı ve cezalandırıcı hedefleri karşısında Kürt ittifaklarımıza sırtımızı döndük” diyen Fransız yazar, şu soruları yöneltiyor: “Hem değerlerimize hem çıkarlarımıza ters olan bu ihaneti nasıl gerekçelendirmek gerekiyor? Uygarlığımıza ilişkin ne anlatıyor? Ve özgürlüğümüz için gerçekte nasıl bir bedel ödemeye hazırız?”

ÜÇ KEZ İHANET

Kürtlerin laiklik, kadın erkek eşitliği ve ekoloji gibi büyük ilkelerle temellerini attığı Rojava’nın verilen sözlere rağmen Erdoğan karşısında 2016 yazı, Ocak 2018 ve 2019 sonbaharında üç kez ihanete uğradığını kaydeden Fransız yazar, “küçük alçaklıkları ve büyük ihanetleri ile Batı dünyası ve ürkek demokrasisine” işaret ediyor.

'ÖZGÜRLÜK VE HAKİKATİN ANLAMINI YİTİRDİK'

Fransız yazar tarihin tekerrür ettiğini belirterek İkinci Dünya Savaşı öncesi yılları hatırlatıyor: “Savaşın insan koşulunun bir parçası olduğu unutuldu, özgürlük ve hakikatin anlamını yitirdik. Dahası, artık kahramanlarımız değil, kurbanlarımız var. Mücadele etme kapasitemizi de yitirdik ve hadım edilmiş bir diplomasinin nöbeti devralmasına izin verdik. Devekuşu politikasına öncelik veriyoruz. Bunun basit bir nedeni var; kendimizi savunabilecek ve daha ileriye gidebilecek kapasitede değiliz. Ama bunun da ötesinde, eğer Kürtlere sırt dönersek ülkeyi kana çeviren katliamları yeniden yaşayacağız.”

Yazar, “ortak çıkarları olan Kürt halkı ve Fransa’nın yeniden yan yana gelebilmeleri için duyarlık kazanmanın vaktinin geldiğini ve bunun bir aciliyet olduğunu” belirtiyor.