Fiziki engelini aşmayı bildi

Geçirdiği hastalık nedeniyle engelli kalan Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi Üyesi Bengin Eli, “Fiziki engelim hiçbir zaman bana engel olmadı” dedi.

Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi bünyesindeki Koma Botan’da yer alan Bengin Eli, 85’li yıllarda PKK ile tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini söyledi.

Qamişlo’da doğan ve büyüyen Bengin, 6 yaşında havale geçirdikten sonra iki ayağı da sakat kalır. Bengin, ayaklarının sakat kalmasıyla ilgili şunları söyledi: “Ayaklarım doğuştan sakat değil, 6 yaşında geçirdiğim havale ardından sakat kaldı. Önceleri tıp bu kadar gelişmemişti hem geç müdahale hem de yanlış tedavi sonucu iki ayağım da sakat kaldı. Fiziki engelim hiçbir zaman bana engel olmadı. Psikolojimi fiziki engelime göre ayarladım.”

KABULLENME AŞAMASI

Çocukken zorlu süreçlerle karşı karşıya kalan Bengin, akranlarıyla oynayamama, koşamama nedeniyle yer yer üzülür, anlam vermez ve zorlanır.

Bengin, çocukluk günlerini şöyle anlattı: “Engelli olmam özellikle çocukluk sürecinde beni olumsuz etkiledi. Birçok arkadaşım vardı ama ben onlar gibi değildim. Arkadaşlarımın oynadığı oyunları ben oynayamıyordum. Onlar koşuyordu, ben koşamıyordum. Onlara bakardım ve kendi kendime neden onlar gibi değilim diye düşünürdüm. Kendimi ikna etmekten başka çarem yoktu. Engelli olduğumu artık kabul etmek zorundaydım, diğer çocuklar gibi hareket edemeyeceğime ikna olmalıydım. Belli bir süreden sonra artık kendimi ikna ettim. Sinirlenmenin, küsmenin ve kızmanın fayda etmediğini gördüm. Kararımı verdikten sonra yavaş yavaş kendimi bu duruma alıştırmaya çalıştım.”

PKK VE HOZAN SERHAD İLE TANIŞIR

85’li yıllarda PKK ile tanışan Bengin, hem siyasi, hem askeri hem de kültürel çalışmalarda yer alır. Katıldığı bir toplantıda arkadaşının elindeki saz dikkatini çeker. Bengin, şöyle devam etti: “Toplantıya ara verildi. Bir arkadaşın elinde saz vardı, elinden aldım ve bana öğretmesini söyledim. Öğrenmenin zor olduğunu söyleyerek sazı elimden aldı. Arkadaş saza vurmaya başladı. Sazın sesi Hozan Serhad’a gitti. Yaşanan olaya da uzaktan tanık olmuştu. Bize doğru ilerledi ve yanımdaki arkadaşa saz öğrenmenin doğuştan bir kabiliyet olmadığını söyledi. Eğer biz çalabiliyorsak Heval Bengin de çalabilir, dedi. Ara bitti ve toplantıya devam ettik. Hozan Serhad toplantı sona erdiğinde yanıma geldi ve gerçekten saz çalmakta kararlı olup olmadığımı sordu. Benim olumlu cevabım ardından güç ve moral verdi; yapabileceğimi söyledi. Büyük bir sazı vardı, bana doğru uzattı. ‘Bûkê Delalê’ şarkısının notalarını gösterdi ve çalmamı söyledi. Bir ay içerisinde yaklaşık üç-dört şarkı çalmayı öğrenmiştim. Bir dahaki görüşmemizde artık saz çalmayı öğrenmiştim ve bunu görünce çok sevindi.”

GİZLİCE KÜLTÜR ÇALIŞMASI YÜRÜTÜR

Bengin PKK’de aktif yer alır. Sabah saatlerinde gerilla elbisesi dikerken bir yandan cephe çalışması yürütür, akşam saatlerinde ise kültür faaliyetlerine katılır.

Kültür hayatına Koma Çiya ile atılan Bengin, o dönemle ilgili şunları paylaştı: “Rejimin baskıları nedeniyle kültür çalışmalarını zorluklar içerisinde yürütüyorduk. Tüm faaliyetlerimizi gizli yapıyorduk. Zaten çok büyük merkezimiz ya da gruplarımız yoktu. Sadece Koma Çiya vardı. Ayrıca Qudurbeq, Kornîş, Enteriyê’de kültür merkezlerimiz vardı. Suriye rejiminin baskıları nedeniyle her zaman aynı yerde prova yapamıyorduk. Öyle çok imkanımız da yoktu. Genelde Newroz Bayramı için hazırlıklar yapıyorduk. Bazen de örgüte maddi yardım sağlayabilmek için gizliden düğünlere katılıyorduk. Bir sandığımız vardı, yardımları orada topluyorduk. Grup olarak çok kararlıydık, karşılıksız bir şekilde gönüllüce kültür çalışmalarına katılıyorduk.”

KOMA BOTAN’A KATILIR

Bir süre kültür çalışmasına ara vererek sadece siyasi ve askeri çalışmalarda yer alan Bengin hiçbir zaman kültür çalışmasından kopmaz. Koma Çiya’nın ardından Koma Çanda Şoreşê adlı bir grup kuran Bengin, “Uzun bir aradan sonra tekrar kültür çalışmasına geri döndüm ve tekrar kendimi buldum. Koma Çanda Şoreşê adlı bir müzik grubu oluşturdum. Gerçekten grubumuz başarılıydı ve Rojava’da ün salmıştı. Koma Botan’ın isteği üzere Koma Çanda Şoreşê olarak Koma Botan’a dahil olduk. Şu anda Koma Botan’ın sorumluluğunu üstlendim” dedi.

DÖRT ÇOCUĞUYLA KÜLTÜR ÇALIŞMASI YÜRÜTÜYOR

Bengin’in Evîn, Lawa, Êva ve Hêvî adlı kız çocukları da kültür çalışmalarına dahil olur. Koma Botan’da babasıyla beraber yer alan Evîn’in güzel sesi gruba renk katıyor.

Lawa halay grubunda, Hêvî ve Êva ise Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı çocuk grubundayer alıyor. Hemen hemen ailesinden herkesin kültür çalışmalarında yer aldığına işaret eden Bengin, bundan gurur ve mutluluk duyduğunu belirterek, konuşmasına şunları ekledi: “Benim kültürde yer almam çocuklarımın üzerinde çok etkili oldu. Evde bir sazım var. Ailemle beraber bir araya gelerek çoğu kez saz çalar, şarkı söylerim. Ben saz çalarken çocuklarım bana eşlik ederdi ve böylece yavaş yavaş hem saz çalmayı hem de şarkı söylemeyi öğrendiler.”