Finlandiya'da kültür emekçileri isyanda

Finlandiya'da korona salgınının yaygınlaşmasından sonra büyük tekellere milyonlarca Euro destek verilirken, aynı desteğin kendilerine verilmemesine tepki gösteren kültür emekçileri isyanda.

Finlandiya'da Koronavirüs krizi sırasında diğer sektörlere uygulanan kuralların aynısının kendilerine uygulanmasını talep eden kültür emekçileri, 14 Eylül gününe kadar ülke çapında sürecek bir imza kampanyası başlattı.

Öte yandan eğlence, düğün, ziyafet ve partileri örgütleyen şirketlerin oluşturduğu dernek, dün parlamento önündeki Medborgartorget merdivenlerinde hükümetin ayrımcı politikasını protesto etmek için bir eylem gerçekleştirdi. Finlandiya hükümeti, Mayıs ayının ortalarında koronavirüs nedeniyle zarara uğrayan şirketlere 2 bin ila 200 bin Euro arasında karşılıksız yardım yapma kararı aldı. Ama çoğunluğu şirketleri olmaksızın çalışma yürüten kültür emekçileri ve küçük şirketler bu yardımdan faydalanamadı. Kültür emekçileri, Bölge İdare Kurumu, Sosyal ve Sağlık Bakanlığı ve Kültür Bakanı Annika Saarikko'ya açık bir mektup yazarak korona salgını nedeniyle diğer branşlarda uygulanan kuralların aynısının kültür branşında da uygulanmasını talep etti.

MEKTUBU 3 BİN 900 KÜLTÜR EMEKÇİSİ İMZALADI

3 bin 900 kültür emekçisinin imzaladığı mektupta, "Restoranlar, gece kulüpleri ve alış-veriş merkezleri açıkken tiyatrolarda iki sandalyeden birinin boş bırakılması ve biletlerin sadece yarısının satılmasındaki adalet ve mantık ne?" denilerek hükümetin politikası sorgulandı. Açık mektubun yazılmasında ve yaygınlaşmasında inisiyatif alan Therese Karlsson ve Thomas Enroth, birilerinin ortaya çıkarak kültür emekçilerini ve kültür branşını savunmasını istedi.

Karlsson, "Her şeyden önce birilerinin ortaya çıkıp bizlerle konuşmamasının eksikliğini duyuyoruz, sadece bu sinyal bile bizim için büyük destek, kendi köşemizde oldukça yalnızlık hissediyoruz" diye tepki gösterdi. Bunun adaletsiz olduğunu söyleyen Karlsson, "Kaygı ve üzüntü duyuyoruz, pek çok kişinin hareket yeteneği felce uğradı ve gelirler yok oluyor" ifadeleriyle kültür emekçilerinin içinde bulunduğu çaresizliğe işaret etti.

BİR SIFIRIN UNUTULMASI KÜLTÜR EMEKÇİLERİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Koronavirüsün yaygınlaşmasından hemen sonra eylem ve etkinliklere katılacakların sayısı 50'yle sınırlandırılmıştı. Virüsün azalma göstermesiyle birlikte hükümet, etkinliklere katılabileceklerin sayısını 500'e yükseltmişti. Ancak hükümetin açıklamasında bir sıfırın unutulması ve toplantılara en fazla 50 kişinin katılacağının belirtilmesi karışıklığa neden olmuştu. Hükümetin yaptığı açıklamadaki özensizliği eleştiren kültür emekçileri, 500 yerine 50 rakamının yazılmasının kültür branşında olumsuz sonuçlara neden olduğuna ve pek çok kişinin biletini geri verdiğine dikkat çekti.

Çağrıcılar, hükümetten sanatçı ve artistlerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için acilen ekonomik yardım talep ediyor. Yerli sanatçıların yurt dışındaki ve yabancı sanatçıların Finlandiya'daki etkinlik ve konserlere katılabilmeleri için karantina kurallarının gevşetilmesini istiyor. Çok sayıda müzisyen ve sanatçının ekmeklerini turnelerde kazandıklarına dikkat çeken Karlsson, bunu düzenleyecek kuralların belirlenmesinin önemine vurgu yaptı. Kültür branşındaki yönetmen ve sanatçıların bir etkinlik yapılmadan en az 6 ay önce planlama yaptıklarını hatırlattı.

HÜKÜMET BÜYÜK ŞİRKETLERE YARDIM YAPIYOR

Sanatçıların yaptığı çağrıda kültür sektörünün Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payının yüzde 3,5 olmasına rağmen hükümetin kültür emekçilerine verdiği yardımın bu oranın çok daha altında olması eleştiriliyor. Hükümetin Mayıs ayında kültür sektöründeki büyük tiyatrolar ve müzelere ekonomik yardımda bulunurken sosyal güvencesi olmayan sanatçılara yardımda bulunmamasına tepki gösteriliyor.

Salı sabahı çağrıya imza atanların sayısı 3 bin 900'ü geçti. Kültür emekçileri, imza kampanyasını 14 Eylül gününe kadar sürdürecek. Toplanan imzalar Kültür Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların yetkililerine teslim edilecek.

PARLAMENTO ÖNÜNDE PROTESTO EYLEMİ

Dün ise, saat 16.00 sularında düğün, eğlence ve parti gibi etkinlikleri örgütleyen şirketlerin oluşturduğu dernek, parlamento binası önünde şirketlere devlet desteği verilmesi için bir gösteri gerçekleştirdi.

Derneğin İkinci Başkanı Kalle Marttinen, branşta çalışan 20 bin kişiden 9 binin zorunlu izne ayrıldığını söyledi. Etkinliklerin düzenlenmemesinin sonucu olarak bu sektörde geçici olarak çalışan 136 bin kişinin mağdur olduğuna dikkat çekti. Ağustos ayında kurulan dernek, eğlence ve düğün vb. organize eden 130 şirketi temsil ediyor.