2. Kürt Film Festivali sürüyor: Kürtler kendi hikayelerini anlatmalı

Yarın ödül töreni ile sona erecek Düsseldorf 2. Kürt Film Festivali’nde Kürt sinemasının geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine özel bir söyleşi gerçekleştirildi.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 2. Kürt Film Festivali, yoğun ilgiyle devam ediyor.

Festival kapsamında Kürt sinemasının geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine özel bir söyleşi gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Serhat Hulaku’nun, çevirmenliğini Jiaer Mohedien’in üstlendiği panelde, yönetmenler Cemile Şahin, Ekrem Heydo, Hewraz Muhammed ve Shahram Alindi deneyimlerini paylaştı.

ROJHILAT’TA SİNEMANIN MÜCADELESİ

Shahram Alindi, Rojhilat’ta “İslam Devrimi” sonrası sinema alanında yaşanan baskı ve sansürü anlattı. Kürt sinemasının, sansür ve baskılarla mücadele ederek var olma savaşı verdiğini belirten Alindi, yeni kuşağın sinemada kendi kimliklerini daha güçlü ifade etmeye başladığını söyledi.

‘KÜRTLER KENDİ HİKAYELERİNİ ANLATMALI’

Hewraz Muhammed, Kürtlerin sinemadaki görünürlüğünü değerlendirdi. Tarih boyunca Kürtlerin ya oryantalist bakışla ya da işgalcilerin gözünden anlatıldığını belirten Muhammed, artık Kürtlerin kendi dil ve bakış açılarıyla kendi hikâyelerini sinemaya taşıması gerektiğini vurguladı.

Belgesel yönetmeni Ekrem Heydo, Kürt toplumunun hikâyelerinin belgelenmemesi halinde unutulabileceğini ifade etti. Dört parça Kürdistan’ın hikâyelerini beyaz perdeye taşımak gerektiğini söyleyen Heydo, “Duyguları aktarmak hem belgeselde hem kurmaca sinemada mümkündür” dedi.

DİASPORADA KİMLİK MÜCADELESİ

Yönetmen Cemile Şahin, Avrupa’daki Kürt diasporasının sinema aracılığıyla kimliklerini koruma mücadelesine dikkat çekti.

Çocukluğunda Yılmaz Güney’in filmleriyle büyüdüğünü ama Kürtçenin sinemada yeterince yer bulamadığını anlatan Cemile Şahin, Kobanê Direnişi sonrası Avrupa’da Kürt kimliğinin daha görünür hale geldiğini vurguladı.

KÜRT SİNEMASININ GELECEĞİ

Panelde ayrıca, Kürt sinemasının Avrupa’daki yeri ve geleceği de tartışıldı. Yönetmenler, Kürt sinemasının uluslararası alanda daha fazla görünür olması için yapım kalitesinin artırılması ve güçlü bir sinema lobisinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

BEŞİNCİ GÜN ETKİNLİKLERİ

Düsseldorf'un Bilk semtinde bulunan kitabevi BibaBuZe’de yazar Jana Seyda’nın okuma etkinliği gerçekleşti. Amûdê doğumlu yazar Jana Seyda, romanı *"Jineke Mirî Li Cihangirê"*den bölümler okudu.

Etkinlik, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Akşam saatlerinde ise altı kısa film, "Lêgerîn" ve "Eine Brücke nach Rojava" adlı belgeseller ile "Böğürtlen Zamanı" adlı yapım izleyiciyle buluştu.

Yoğun bir katılımla devam eden festival, yarın akşam ödül töreni ile sona erecek.