GÖRÜNTÜLÜ

Fevzi Özmen’e adanan ilk öykü yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu

Almanya Kürt Enstitüsü Berlin Şubesi, genç yazarları teşvik etmek amacıyla öykü yarışması düzenleyerek, dereceye giren öykü sahiplerini ödüllendirdi. Etkinlik, Kürt edebiyatına emek veren yazar Fevzi Özmen’e ithaf edildi.

Almanya Kürt Enstitüsü Berlin Şubesi, Kürt edebiyatına emek veren yazar Fevzi Özmen’in anısına düzenlediği 1. Kısa Öykü Yarışmasının ödül törenini Spore Initiative ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Genç yazarları teşvik etmeyi amaçlayan etkinlik, edebiyatseverleri bir araya getirdi.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Yazar Meral Şimşek, “Bugün burada böylesine anlamlı bir etkinlikte bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Kürt Dili Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum. Bu dili bugüne taşıyan yazarlarımıza, dilbilimcilerimize ve özellikle annelerimize minnettarız. Mezopotamya’nın kadim halklarından biri olarak, dili yasaklarla boğuşmuş bir toplumun çocuklarıyız ama Kürt dili hala yaşıyor ve bizler de onu yaşatmaya devam ediyoruz.

Kürt edebiyatının mihenk taşları olan Ehmedê Xanî, Cigerxwîn, Meryem Xan gibi Kürt edebiyatına öncü isimleri anarak onların açtığı yolda yürümeye devam edeceğiz. Mamoste Fevzi Özmen de bu zincirin bir halkasıdır. Bu nedenle ilk ödül törenimizi Mamoste’ye adadık.

Etkinliğin ikinci bölümünde düzenlenen panelde, Almanya Kürt Enstitüsü Berlin Şubesi Eş Sözcüsü Kürt Yazar Meral Şimşek, enstitünün tarihçesi hakkında bilgi verdi. 1994 yılında Berlin'de kurulan Kürt Araştırma ve Bilim Enstitüsü (Kurdisches Wissenschaft und Forschung e. V.), Kürt dili, kültürü, tarihi ve sosyo-politik yapısı üzerine araştırmalar yürütüyor. 2015 yılından bu yana eşbaşkanlık sistemini benimseyen enstitü, bugün Sinan Alptekin ve Dimen Sohrabi tarafından eşbaşkanlık sistemi ile süregeliyor. 100’den fazla kitap ve dergiye imza atan enstitü, özellikle dil ve eğitim alanında yürüttüğü çalışmalarla dikkat çekiyor. “Lêkolîn” adlı araştırma dergisiyle bilimsel katkılarını sürdüren kurum, geniş bir kütüphaneye de sahip.

FEVZİ ÖZMEN’İN KÜRT DİLİ İÇİN VERDİĞİ EMEKLER

Berlin Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Sinan Alptekin, törende yaptığı konuşmada merhum Fevzi Özmen’in Kürt dili üzerindeki emeğine değinerek, ona ait bir şiiri seslendirdi. Özmen’in yaşamı boyunca Kürtçenin dijitalleşmesi ve kurumsallaşması için verdiği çabanın önemine dikkat çeken Alptekin, “Zimanê Kurdî (Kürt dili) demek, halkımızın belleği, kimliği ve varlığı demektir. Fevzi Hoca, bu belleği koruyan nadir insanlardan biriydi. ‘’

Diğer panelist ise Almanya Kürt enstitüsü danışma kurulu üyesi Yadgar Balaki ise, “Kürt Dili ve Edebiyatının Kısa Tarihi” başlıklı konuşmasında Kürtçenin Hint-Avrupa dil ailesi içindeki yerinden, tarihi gelişiminden ve edebi dönüşüm süreçlerinden söz etti. Goranî, Kurmancî, Sorani ve Zazakî gibi lehçelere değinen Balaki, klasik edebiyatın temel taşlarını oluşturan Baba Tahir, Mela Cizîrî, Ehmedê Xanî gibi isimlerin etkilerini paylaştı.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Ödül töreninin son bölümünde ise, jüri üyeleri Yıldız Çakar, Davut Yeşilmen ve Kovan Baki kısa konuşmalar yaparak yarışmaya katılan eserleri değerlendirdi. Ödül almaya hak kazanan öyküler seslendirildi ve genç yazarlar ödüllerini aldı. Her jüri üyesi, eserlerdeki dilsel zenginliğe ve anlatım derinliğine vurgu yaparak, Kürt edebiyatı için taşıdığı önemi dile getirdi.

Program, sanatçı Talar Yeşil’in müzik dinletisiyle son buldu.

Ödüle layık görülen eser sahipleri şunlar:

Mesut Kaya, Abdülselam Aksu, Bêrîvan Karatorak, Aram Zoza- Teşvik ödülü, Mukaddes Akın Yıldız- Teşvik ödülü