Eva Husson: Kürt kadınları olağanüstü

71’nci Cannes’da konuşan “Güneşin Kızları” filmin yönetmeni Eva Husson, Kürt kadınlarının direnişçiliğine vurgu yaparak teslim olmamaları, sergiledikleri güç olağanüstü ve etkileyici” dedi.

71’nci Cannes Uluslararası Film Festivali’nde “Altın Palmiye” ödülü için Kürt kadınları konu alan “Güneşin Kızları” (Girls of the Sun) oldukça iddialı görünüyor. Eva Husson’un yönetmenliğini yaptığı film, dünden bu yana festivalin çeşitli salonlarında gösteriliyor.

Özellikle galanın yapıldığı sırada filmin kadın oyuncuları tarafından “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atılması gösterime damgası vururken, dün de yapılan basın toplantısında Kürt kadınlarının mücadelesi ve direnişinden övgüyle bahsedildi.

‘FAŞİZME KARŞI DİRENEN BİR AİLEDEN GELİYORUM’

Cannes’da yapılan basın toplantısına yönetmen Eva Husson, oyuncular Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot, Zübeyde Bulut ve yapımcı Didar Domehri olmak üzere diğer filmin ekibi katıldı. Burada konuşan Eva Husson, filminin yapmadaki amacına ilişkin konusunda şunları söyledi: “Bu filmi yapmamda iki nedenim var. Biri ailevi, diğeri de Kürt kadınlarının bıraktığı etkidir. Birinci neden ben, Franco faşizmine karşı mücadele eden cumhuriyetçi bir askerin torunuyum. Böylesi bir gelenekten geliyorum. Diğer en önemli neden ise Kürt kadınların bende bıraktığı etkidir” dedi.

‘KÜRT KADINLARIN ZAFERİNİ DÜNYAYA ANLATMAK İSTEDİM’

Konuşmasında, Kürt kadınlarının direnişinden bahseden yönetmen Husson, devamla şunları söyledi: “Kürt kadınların DAİŞ tarafından kaçırılmaları, yaşadığı drama rağmen teslim olmayışları, direnişleri ve destansı mücadeleleri beni oldukça etkiledi. Onlar hiçbir zaman diz çökmedi, teslimiyeti reddettiler bütün baskı ve gerici sisteme rağmen sergiledikleri olağanüstü güç ve mücadele azmi beni olağanüstü etkiledi. Mücadele tutkuları büyük. Zafere kilitlemişler, başarının bundan geçtiğine inanıyorlar. Onun için kazanıyorlar. Her kesin etkilenmesi de bundan dolayı. Bende bundan etkilendim. Yaptığım bu film ile bu gücü, azmi ve direnişi dünyaya göstermek istedim.”

Kürt kadınların direnişinin dünyada yeterince görülmediğini de sözlerine ekleyen Eva Husson, “Kadınların hikayelerini anlatmak önemli. Hele Kürt kadınların hikayeleri çok daha farklı. Bugün yaşanan direniş yeterince görünmüyor hele sinemada hiç görünmüyor. Bende bunları sinema aktardım” diye ekledi.