Don Kixot Avrupa turnesine Berlin’den başladı

Don Kixot Avrupa Turnesine Berlin’den başladı. İzleyiciden büyük beğeni alan Don Kixot oyunu dengbêjî Berfin Emektar, Kürt şövalyalerinin günümüzde Kürt kadınları olduğunu söyledi.

Amed Şehir Tiyatrosu’nun Miguel de Cervantes Saavedra'nın eşsiz eseri Don Kişot’u Kürtçeye uyarlayarak sergilediği Don Kixot oyunu Avrupa turnesine çıktı.

Turne kapsamında 9 Nisan’da Berlin Gorki Tiyatrosunda sergilenen oyun, izleyiciden büyük beğeni aldı. Kürt, Türk, Alman izleyici, oyun kurgusu içinde şövalyeliğe başlama yemini edildiğinde söylenen Ez Xelef im stranına ve daha sonra seslendirilen “Lawikê Metînî, Bavê Fexriya, Mîro gibi stranlara eşlik ederken, oyun sonunda oyuncuları uzunca bir süre ayakta alkışladı.

Don Kixot oyununda Özcan Ateş, Şahabettin Dağ, Berfin Emektar, Dicle Güneş Yavuz, Özkan Şeker ve Şilan Alagöz ana karakterlere hayat veriyor. Şahabettin Dağ ya da bizdeki ismiyle Şahabettin Abê, çocukluğumuzdan tanıdığımız Amed’deki Kürt tiyatrosunun duayeni, oyunda Sanco Panza’ya hayat verdi. Şişman, kurnaz bir kişiliği olan Sanço; genelde uyuşuk davranır ve yeme-içme konusunda üstüne yoktur.  Don Kişot'un iyiliğini isterken bazen Don Kixot’u düşürdüğü olumsuz durumlar için pişman olur. Şahabettin Abe Kürt deyimleriyle süslediği Sancha Panza rolünü gayet güzel ve renklendirdi.

Tiyatro oyuncusu Özcan Ateş, Don Kixot karakterini canlandıran başrol oyuncusu. Özcan Ateş, belediyelere kayyum atanmasıyla Amed şehir tiyatrosunun kapatıldığı ve oyuncuların kendi emekleriyle Galeria’nın alt katında kiraladıkları küçük sahnede sergilediği tek kişilik oyununda “Dawiya Dawî” oyunu ile karşımıza çıkmıştı. Tiyatro emekçisi Özcan Ateş, yıllar geçtikçe farklı oyunlar ve karakterlerle karşımıza çıkıyor.

Hinek Henek’in Xalê Şêro’su Özcan Ateş, Berlin’de karşımıza Don Kixot karakteriyle çıktı. Hayat verdiği karakteri Amed kültürüyle harmanlayan Özcan Ateş, kuşkusuz seyirciden de büyük beğeni aldı.

ÇAĞDAŞ ŞOVALYELER KÜRT KADINLARI

Don Kixot saf ve temiz kalpli bir şövalye. Yel değirmenlerine savaş açan, erdem mücadelesi veren biri. 1600’lü yıllarda duygusal akıl yerine analitik aklın artık belirginleşmeye başladığı dönemin eseri. Don Kişot’un aynı zamanda ütopyası da vardır. O; şövalyelerin insanlara yardım ettiği, tutsaklığın olmadığı, insanlara ağır cezaların verilmediği sevgi dolu ve adaletli bir dünya hayal eder. Bu uğurda savaşır; kürek mahkumlarını kurtarır. Peki ya günümüzde?

Don Kixot oyunu oyuncularından Berfin Emektar, oyunu yorumlarken günümüzde artık Kürt kadınlarının Don Kixot olduğunu belirtiyor. Berfin Emektar, Don Kixot’u anlatırken önce Berlin’deki izleyiciyi yorumluyor: “Bizim için bugün Berlin’de bulunmak mutluluk verici. Kuşkusuz seyircinin coşkusu çok çok önemli. Bugün Berlin’de ilk oyunumuzdu ama programımız Hamburg, Köln, Essen ile devam edecek. Umuyoruz ki Berlin’in coşkusu tüm Avrupa’da devam eder. Gerçekten de üçüncü defadır Berlin’e geliyoruz ve mutluyuz. Burada Kürt tiyatro seyircisi çok çok fazla. Büyük bir coşkuyla oyunu izlediler. Bu da bize büyük enerji verdi. Umuyoruz ki turnemizin diğer seansları da benzer şekilde devam eder.”

Devamında farklı formları bir araya getirdiklerini sözlerine ekleyen Emektar, “Zaten biz form olarak tiyatronun farklı tarz ve yöntemlerini deniyoruz. Klasikleri, ki Don Kixot da Cervantes’in klasiği, Kürtçe adaptasyonlarını yapınca sadece çevirisini yapmıyoruz; bütün boyutlarıyla Kürtçeleştiriyoruz. Don Kixot öyle bir şövalye ki, erkeklerin şövalyeliğini ortaya çıkarıyor; Kürt kültüründe de benzer özellikler var. Ama elbette oyunumuz o şekilde ilerlemiyor. Artık biliyoruz ki Kürtlerin şövalyeleri içinde çok kadın da var. Zaten oyunumuz öyle neticeleniyor. Biz istedik ki o romanı Kürt mitleri, mitolojisi, dengbêjliği ile bağlantılandıralım. Çünkü o da bir anlatı. Cervantes de bir anlatıyı bize aktarıyor. Biz de onu kendimize uyarlamaya çalıştık. Sanırım bize de uymuş.”

GÖSTERİM BUGÜN HAMBURG’DA 

Don Kixot oyunu Avrupa turnesi kapsamında 10 Nisan Hamburg, 12 Nisan Essen, 14 Nisan Köln, 15 Nisan Frankfurt, 16 Nisan Antwerpen ve 17 Nisan’da Amsterdam'a gidilecek.