"Dil Leyla" belgeselinde Nancy festivalinden ödül

“Dil Leyla” isimli ve Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret’i konu edilen belgesel, Nancy Film Festivali’nde ödül verdi.

Finale kalan 11 belgesel arasından birinciliği alan “Dil Leyla” belgeseline ilişkin konuşan jüri başkanı Manuel Sanchez, “Diktatörlüğe, baskıya karşı zor şartlarda ve politik alanda özgürlük mücadelesi veren bir kadının kökünden koparılışına ve ülkesine dair gösterdiği çabasına verildi” dedi.

Baskıya karşı özgürlük mücadelesi vermenin çok aktüel bir mesele olduğunu ve sinema sahasında çalışan, emek verenlerin bu mücadelelere duyarsız kalamayacağını da kaydeden Sanchez, “Bu kavga herkesin mücadelesidir” dedi.

“Dil Leyla” belgeselini başka yerlerde de göstermeye çalışacaklarını vurgulayan Sanchez, “Erdoğan gibi diktatörlerin Avrupa’da konuşturulmasından utanç duyuyorum ve Fransa da bu oyuna geliyor” diye devam etti.

Festivalde ödül alan diğer filmler ise Berlin’de Suriye mültecilerinin yaşam koşullarını ele alan Karim Ainuz’un yapımı belgesel “Zentralflughafen-THF” ile Makedonyada Vladimir Blazevski’nin popülizme ve milliyetçiliğe kolayca kayan toplumları alaya alan komedi filmi “Maymun yılı” adlı eseriydi. 51 ülkeden 156 filmin gösterimine girdiği 24. Uluslararası Nancy Film Festivali 24 Ağustos-1 Eylül günleri arasında iki Kürt filmiyle start almıştı. Diğer Kürt filmi Almanya yapımı Soleen Yusef yönetmenliğinde 'Haus ohne dach' (Çatısız ev) adlı eserdi.