‘Denizde bir lanet’ Rebetiko konseri

Londra’nın Newington Green semtinde bulunan The Mildmay Club’da 'Anathema se thalassa' (Denizde bir lanet) adıyla bir Rebetiko konseri düzenlenecek.

'Anathema se thalassa' (Denizde bir lanet), etnomüzikolog Ed Emery tarafından tasarlanan ve SOAS Rebetiko Band tarafından seslendirilen Yunan şarkılarından oluşan bir turne konseri. Başlık, Vassilis Tsitsanis (1915-84) tarafından Kuzey Afrika kıyılarında deniz yolculuğunun tehlikeleri hakkında bestelenen güçlü bir şarkıdan geliyor. 

14 Şubat Pazartesi günü The Mildmay Club’da akşam saat 19.30’da başlayacak konserde esas olarak Yunan 'kentsel blues' Rebetiko geleneğinden alınan şarkılar, Yunanlılar ve deniz arasındaki ilişkiye, Homeros'a ve ötesine uzanan ve tüm dünya denizlerini kapsayan bin yıllık destansı bir ilişkiye odaklanılacak. 

Etnomüzikolog Ed Emery, konserde seslendirilecek şarkıların trajik olandan lirik ve mizahi olana kadar uzandığını söyledi. 

Emery, eserlerin batıkları, sünger avcılığını, esrar kaçakçılığını, siyasi sürgünü, göçü, sevgiyi ve kaybı ve tekne gezintisinin küçük basit zevklerini içinde barındırırken aynı zamanda da zorunlu olarak mevcut mülteci kaçışı ve deniz yoluyla göç bağlamında da eserleri ele alacaklarını belirtti ve şunları ekledi: ''Benim ailemde de deniz büyük rol oynar. Biz Yunandık. Moskova ve Gürcistan'daki tütün tüccarları ve üreticileriydik. Ardından Rus Devrimi geldi. Dedemin işleri kamulaştırıldı. Sukhum'da aile küçük bir daireye yeniden yerleştirildi. Annem piyano ve Pekin köpeği olan küçük bir odayı hatırlıyor, ancak komiser tarafından çalındığı için evin halısı yoktu. Sonunda büyükbabam, aileyi İstanbul'a götürecek bir deniz kaptanı bulmayı başardı. Oradan Selanik'in hemen dışındaki Pella'da yaşayan diğer binlerce mülteciye dahil olarak seyahat ettiler'' dedi.  

Konserde sahne alacak müzisyenlerden Nikolaos Palamidas, baba tarafından dedesinin beş kardeşiyle birlikte Smyrna'da (İzmir) doğduğunu söyledi.

Palamidas devamla; ''1922'de onların anne ve babaları ne yazık ki 'Smyrna yangını'nda öldü. Ama şans eseri çocuklar büyükannelerinin yardımıyla Türkiye'den kaçmayı başardılar. Tekneyle ayrıldılar ve Yunanistan'ın anakara liman kenti Volos'a mülteci olarak geldiler. Anladığım kadarıyla (ben doğmadan ölmüş olan) dedem de Rebetiko müziğini çok seviyordu ve bu müzik sayesinde ben de ailemin kökleriyle bir bağ kurabiliyorum'' dedi.  

Yine müzisyen Loukas Drougkas, büyük büyükanne ve büyükbabasından kimilerinin Küçük Asya ve Pontus'tan gelen mülteciler olduğunu belirtti.

Müzisyen  Drougkas "Anne tarafım İzmir ve İstanbul'dan, babam ise Pontus'ta şu an  Akdağmadeni ilçesi olarak anılan Meten'den geliyor. Hepsi sahip oldukları her şeyi geride bırakarak Yunanistan anakarasına geldiler ve Volos ve Selanik'te hayatlarına sıfırdan başladılar" dedi.  

Konserde sahne alacak müzisyenlerin isimleri şöyle: Mario Christofi [gitar ve ud], Loukas Drougkas [gitar], Ed Emery [vokal ve bağlama], Chris Jones [buzuki], Nikolaos Palamidas [buzuki], Lisa Rowe [vokal, akordiyon ve keman], Andrew Theodorou [buzuki], Katerina Topali [vokal], Hannah van den Brul [keman]. Misafir sanatçılar Suna Alan [vokal], Ahmet Ozan Baysal [saz bağlama], Anita Munson [klarnet]. 

14 Şubat Pazartesi günü akşam 19:30’da The Mildmay Club,  34 Newington Green, Stoke Newington, London, N16 9PR adresinde gerçekleşecek olan 'Anathema se thalassa' (Denizde bir lanet) Rebetiko konserinin önceden rezerve edilmesi gereken biletleri https://mildmay.club/ adresinden temin edilebilir. 

Konser geliri, Care4Calais isimli yardım kuruluşuna bağışlanacak.  

 Etkinlik linki: https://fb.me/e/17E8N3aLN