Avrupa TEV-ÇAND’da yeni dönem

Avrupa TEV-ÇAND 6. konferansını Köln'de gerçekleştirdi. Bir dizi kararın alındığı konferansta, yeni dönem mücadele tarzı ve meclisler oluşturuldu.

Avrupa’da 40 yıldır kültür-sanat faaliyetleri yürüten Kürt sanat kurumlarının devamı olan Avrupa TEV-ÇAND, müzik, govend, tiyatro, sinema, resim olmak üzere onlarca birimle çalışmalarını yürütüyor. TEV-ÇAND’ın Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre, İngiltere ve İskandinavya ülkelerinde toplam 4 bin üyesi bulunuyor. Kurum bu hafta sonu 6. konferansını gerçekleştirdi. Yüzlerce delegenin katılımıyla gerçekleşen konferansın yapıldığı salonda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tarihe damgasını vurmuş sanatçıların fotoğraflarının yanı sıra, "Çanda me nasnameya meye", "Tekoşîne xweseriya cewherî parastina çand û hunera me ye", "Hîm û sitûna çand û hunera şoreşgerî" gibi pankartlar asıldı.

YENİ ÇALIŞMA YÖNTEMİ BELİRLENDİ

Konferansta, birçok tartışmalar yürütülerek, TEV-ÇAND’ın yeni dönem çalışma yöntemi belirlendi. Bu tartışmalar sonucunda kurum, eski çalışma sistemini bırakarak, yeni bir sistem oluşturdu. Buna göre, çatı örgütü olan TEV-ÇAND, alta ise Rojava TEV-ÇAND, Rojhilat TEV-ÇAND, Êzidî sanatçılar oluşumun yanı sıra govend, tiyatro müzik, organize arşiv, resim, dîtbari ve sinema olmak üzere birçok bölüm oluştu. Bu bölümlerin sözcüleri Avrupa TEV-ÇAND genel meclisini oluşturacak. Yeni dönemde TEV-ÇAND Avrupa’da bu şema altında çalışmalarını yürütecek.

'KÜRT KÜLTÜRÜNÜN GELİŞİMİ İÇİN BÜYÜK ÇABALAR SARF ETTİK'

Konferansın açılış konuşmasını yapan TEV-ÇAND eski eşbaşkanı Cevadê Mervanî, 2 yıllık çalışmalara değinerek, "Bu 2 yıllık dönemde her ne kadar boş durmasak ta döneme cevap olamadık. Ancak yine de Kürt kültürünün gelişmesi için büyük çabalar içerisinde olduk. Yeni dönem de bunu daha geliştirerek, bir sisteme kavuşturmamız gerekiyor. Biz Kürt sanatçıların böylesi bir sorumluluğu var. Yeni nesille kültürümüzü ve dilimizi öğretmemiz gerekiyor" diye konuştu. Açılış konuşmasının ardından 2 yıllık faaliyet raporu okundu. Okunan raporda, Avrupa genelinde kültür sanat alanının örgütsüz ve boş bırakılamayacak alanların başında olduğu vurgulandı.

KONFERANSTA BİR DİZİ KARAR ALINDI

Konferansta, yapılan seçimin ardından Avrupa genelinde TEV-ÇAND yeni dönem meclisi ve sözcüleri oy birliğiyle seçildi. Ayrıca konferansta yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde Avrupa’da Kevana Zerin’in kuruluşunun ilan edileceği bildirildi. Konferansta, iki günlük tartışmaların ardından TEV-ÇAND’da yeni örgütleme yöntemine geçilerek, bir dizi de karar alındı.

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın Kürt kültüründeki rolüne de değinilen konferansta, şunlara dikkat çekildi: "Önder Apo'nun İmralı'da geliştirdiği ve savunmalarında ortaya koyduğu yeni insan, yeni toplum gerçeğine ulaşmak TEV-ÇAND'ın temel görevidir. Önderliğimizin bin bir emek ve çabayla geliştirdiği demokratik kültürel değerlerimizi sahiplenip koruyup geliştirmek için kapitalist modernitenin kültürel soykırımına karşı TEV-ÇAND örgütlendiği ve örgütleneceği tüm alanlarda mücadeleyi yükseltmelidir."

Konferansta alınan kararlardan bazıları ise şöyle:

1- TEV-ÇAND, Önder Apo'nun özgürlüğünü Kürt halkının özgürleşmesi olarak görür ve kültürel-sanatsal çalışmalarını bu gerçeğe göre düzenler.

2. Önder Apo'nun özgürlüğü için yürütülen tüm eylemsel kampanyalarda, TEV-ÇAND üyelerinin aktif yer almalı.

3. Yerel grupları teşvik amacıyla bölgelerdeki etkinliklerde sahne almasının sağlanması.

4. Koma Berxwedan korosunun oluşturulması.

5. Genç yeteneklere olanak sunulması amacıyla zemini olan bölgelerde ses ve enstrüman yarışmalarının düzenlenmesi.

6. Demokratik-komünal değerlerimizin maddi ve manevi kültür bütünlüğünü ifade eden govendlerimize yönelik egemen sistemin sömürücü yaklaşımlarına, yine govendlerimiz içerisindeki manevi değerlerimizin modern dans adı altında özünden koparıcı saldırılarına karşı tedbir alıp mücadele eder. Kürdistan’daki tüm folklorik değerlerimizi sahiplenme ve geleceğe taşırma sorumluluğuyla hareket etmeyi esas alır.

7. Tiyatro alanında çalışma yürüten birey ve gruplarla toplantıların yapılması, bu çalışmanın örgütlendirilmesi.

8.Sinema alanında projeleri olan kişi ve kurumlarla ortak ilişkilenmelerin örgütlendirilmesi.

9. Kadın kültür sanat çalışmalarının örgütlülüğünün kendini bir üst aşamaya sıçratarak Kevana Zerin çalışmalarının ilanının yapılması ve kuruluş kongresini iki ay içerisinde yapmasını.

10. Avrupa'daki bölge ve saha kültür sanat meclisleri bünyesinde kadın sanat gruplarının örgütlendirilmesi.