Aryen geleceğin Kürt sanatçılarını yetiştiriyor

Van'da Kürtçe çalışma yürüten Aryen Kültür Sanat ve Araştırma Atölyesi, 2-5 yaş arası çocuklara müzik eğitimi vererek, Kürt kültürünü ölümsüzleştirmek için geleceğin sanatçılarını yetiştiriyor.

Aryen Kültür Sanat ve Araştırma Atölyesi, Van’da müzik, sanat ve kültür alanında Kürtçe çalışma yürüten tek kurum olma özelliğini taşıyor. Atölyenin bir diğer özelliği de 2-5 yaş arası çocuklara müzik eğitimi veren ilk ve tek yer olması.

Atölyenin bu çalışmaları Van’da ailelerden de yoğun ilgi görüyor. Atölye bünyesinde keman, bağlama, santur, kaval, erbane, gitar ve müziğin teorisi eğitimleri de veriliyor. Resim alanında eğitimler veren atölyede, tiyatral eğitimler yoluyla da yeni oyuncular yetiştiriliyor. Ayrıca sinema alanı, fotoğrafçılık eğitimleri ve belgesel çekim projeleri de bulunuyor.  

Atölyede eğitmenlik yapan Fadime Polat, kursu açma amaçlarının kaybolmaya yüz tutmuş Kürt müziği ve kültürünü ayakta tutabilmek, Kürt müziği adına üretimler yapmak ve yeni nesil çocuklara Kürtçe müzik eğitimi vermek olduğunu söyledi. 2-5 yaş arası çocuklara ritim ve nota eğitimi verdiklerini belirten Polat, atölyede ayrıca santur eğitimi de verdiğini kaydetti. Kursları 2 yıl önce 11 eğitmenle açtıklarına değinen Polat, daha sonra bu sayının 7’ye düştüğünü ifade etti.  

ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU ÇOCUK

Kurslarında müzik, tiyatro ve resim olmak üzere üç ayrı branşta eğitimler verildiğini belirten Polat, konuşmasına şöyle devam etti: "Müzikte 2-5 yaş arası çocuklara ritim ve nota eğitimi veriyoruz. Bunun dışında keman, bağlama, santur, kaval, erbane, duduk, gitar ve müziğin teorisi eğitimlerini de veriyoruz. Resim alanında eğitim veren kadın eğitmenimiz, çocuklar başta olmak üzere her yaştan insana resim eğitimi veriyor. Bununla beraber tiyatrocu eğitmenlerimiz yeni oyuncular yetiştiriyor ve kadroyu genişletiyor. Her yaştan ve cinsiyetten insana ayrım yapmaksızın sanatsal eğitimler veriyoruz. Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu çocuk. Hatta bu çocukların büyük bir kısmı da 2 ila 5 yaşları arasında."

KÜRT MÜZİĞİNİN KAYBOLMUŞ EZGİLERİNİ HALKA YENİDEN AKTARIYORUZ

Ailelerin, 2-5 yaş arası çocuklara müzik eğitimi veren ilk ve tek yer olduğu ve Kürtçe eğitim verildiği için ilgilerinin çok büyük olduğunu ifade eden Polat, "Her geçen gün bu ilgi ve öğrenci sayımız artıyor. Kurumumuz, ailelerimizin ve öğrencilerimizin ilgisi, desteği ile ayakta kalıyor ve güçleniyor” diye devam etti.

Polat, “Günümüzde sanatsal eğitim veren binlerce yer var. Fakat hiçbiri anadilimizde vermiyor bu eğitimleri. Bir yer düşünün, iki yaşındaki çocuğunuz oraya gidiyor ve evdeki gibi rahatlıkla Kürtçe konuşuyor, Kürtçe şarkılar söylüyor. Kendinizi evinizde hissedeceğiniz kursumuz, kaliteli eğitim formatıyla da kalıcı ve büyük üretimler yapıyor. Kürt müziğinin kaybolmuş ezgilerini sanatımızda işleyip halka yeniden aktarıyoruz" diye konuştu.