Apê Yûsif’ın heykeli yapıldı

Türk devletinin 9 Kasım 2021’de katlettiği Yûsif Gulo’nun heykelini yapan 34 yıllık arkadaşı, "Apê Yûsif’ın emeğini tarihe yazmak, unutturmamak için böyle bir heykel yaptık” dedi.

İşgalci Türk devleti tarafından 9 Kasım’da Qamişlo’nun Hilêliyê Mahallesi'nde SİHA’yla hedef alınarak torunu Mazlum ve Mihemed Gulo ile şehit edilen Apê Yûsif Gulo’nun heykelini yapan heykeltıraş Emin Ebdo, hem duygulandığını hem de onurlandığını söyledi.

ANF’ye konuşan heykeltıraş Emin Ebdo, iki arkadaşıyla birlikte toplumun isteğini dikkate alarak 6 Ocak’ta işlemeye başladıklarını belirtti. Apê Yûsif ile 1988’de tanıştığını kaydeden Ebdo, şunları söyledi: “Özgürlük Hareketi ile çalışma yürütürken çoğu kez bir araya geliyorduk. Zaten aynı mahallede kalıyorduk, önceleri de tanışıklığımız vardı ama Özgürlük Hareketi ile birbirimizi daha da yakından tanıdık. Tarif etmek kolay değil. Doğal kalan, öncülük eden, yanlışa göz yummayan ve yaşama çok bağlı bir insandı. Aslında Apê Yûsif’a bağlılığım ve duygularım, heykeli yapmama yardımcı oldu. Yoksa Apê Yûsif gibi bir yurtseverin heyelini yapmak kolay değil.”

YÜZÜNÜ HAFIZAMA KAZIDIM

Apê Yûsif’un yüz hatlarını hafızasına kazıdığını, dolayısıyla tekrar fotoğraflardan yüzüne bakmadığını belirten Ebdo, şöyle devam etti: “Apê Yûsif’a layık olsun diye boyunun iki katından büyük heykel yaptık. Rojava halkı olarak, direniş, kahramanlık ve şehitlerimizin heykellerini yapmak ve dikmek istiyoruz. Devrimimizi, emeğimizi, hakkımızı heykelle de yansıtmak istiyoruz. Sanat yoluyla Apê Yûsif’ı tarif etmek, emeğini canlı kılmak çok anlamlıydı. Emeğine layık olabilmek, heykelini yapmak beni çok mutlu etti. Apê Yûsif’ı tanıyan ya da tanımak isteyen herkes bu heklelle anacak.”

HEYKELİNİ YAPMAK ONURDUR

Apê Yûsif’In heykelini yapmanın çok anlamlı ve farklı bir yeri  olduğunu kaydeden Ebdo, şunları dile getirdi: “Toplum içerisinde tanınan, değer gören, sevilen ve sayılan bir şahsiyetin heykeltıraşı olmak onurdur. Böylesi direnişçi bir kişiliğin heykelinin yapmak gururlandırıyor. Apê Yûsif, 20 şehidi olan bir ailenin büyüğüydü. Halkı ve toprağı için direniş sergileyen bir ailenin önde geleni. Böyle bir direnişçi şahsiyetin heykelini yapmak beni hem duygulandırdı hem de onurlandırdı.”

GÜNLERCE GÖZÜME UYKU GİRMEDİ

Hazırlık sürecinde gözüne uyku girmediğini; milim milim, parça parça düşündüğünü belirten Ebdo, “Normalde bu tarz heykellerin 6 ayda bile bitmesi zordur. Kış, soğuk demeden çalıştık, çünkü büyük bir heyecan ve coşkuyla yaptık. Son aşamasındayız. 3 metre 25 cm ve kaidesi bir buçuk metre olan heykel” dedi.

DÜŞMANA DA SANATLA CEVAPTIR

Apê Yûsif’ın halkın kalbinde ve aklında yaşamaya devam ettiğini ifade eden Ebdo, şunları ekledi: “Düşman ne yaparsa yapsın bir kişinin yerini yüz binler dolduracak. Kürt halkını yok etmek, Kürt halkının yaşamını karartmak, değer verdiklerini şehit düşürmek isteyen düşmana sanat yoluyla cevap verdik