Amed ve Van'da Kürt müzisyenlerinin engellenmesi protesto edildi

Amed ve Mardin'de, Kürtçe müzik yapan sokak müzisyenlerinin polis tarafından engellenmesi protesto edildi.

Amed'deki kültür, sanat ve dil örgütleri, İstanbul Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan sokak müzisyenlerinin polis tarafından engellenmesini Sanat Sokağı'nda yaptığı eylemle protesto etti. Özgür Kadın Hareketi (TJA), Dicle Kültür ve Sanat Derneği, Ma Music Akademisi, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Halkların Demokratik Partisi Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır Şubesi üyeleri protesto eylemine katıldı.
Etkinlikte, Kürtçeye dönük engellemeler Kürtçe şarkılarla seslendirilerek protesto edildi. Etkinliğe katılanlar, uzun bir süre erbaneler eşliğinde halay çekti. Çevredeki halk da alkışlarla etkinliğe katılanlara destek verdi. Etkinlik, “Bê ziman jiyan nabe (Dilsiz yaşam olmaz)” sloganı ve alkışlarla son buldu.


MARDİN  
Mardin’de bulunan Mezopotamya Kültür Sanat Derneği, eski Mardin’de bulunan Zinciriye Medresesi önünde Kürtçe şarkılar söyleyerek saldırıları protesto etti. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) destek verdiği etkinlikte şarkılarını söyleyen kadınlar, yasakların kabul edilemeyeceğini söyledi.
Etkinliğe, İstiklal Caddesi’nde söylenen “Yar meleke” şarkısıyla başlayan kadınlar, alkış ve zılgıtlarla halay çekti. Etkinlik yoldan geçen halktan da yoğun ilgi gördü.