'Şengal-Hêza Jinê'ye yoğun ilgi

Volksbühne Basel Tiyatro Grubu'nun 'Şengal -Hêza Jinê' oyunu Zürih'te yoğun ilgi gördü.

Volksbühne Basel Tiyatro Grubu DAİŞ tarafından Şengal’de yapılan katliamı ve Şengal’in kurtulmasından sonraki gelişmeleri bir oyunla sahneye taşıdı.

Yönetmenliğini Anina Jendreyko'nun yaptığı oyunun müziklerini Süleyman Çarnewa, Sosin Sevsen ve Metin Yılmaz yaptı. 30 Nisan'dan beri İsviçre'nin Zürih kentindeki Fabriktheater 4 gün oynadı. Biletleri çok önceden tükenen oyun kapalı gişe oynadı.  

Şengal’deki başta Êzidî kadınlar olmak üzere hayatın DAİŞ’ten kurtulduktan sonra nasıl değiştiğini anlatan oyunda, müzik ve Şengal’e dair görüntüler iç içe harmanlandı. Sahne dekoru ve müzikleri de oldukça uyumluydu. Oyuncuların performansı ise koltuk kalmadığı halde ısrarla oyunu seyretmek için gelip merdivenlerde oyunu takip eden seyirciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Oyunun yazarı ve yönetmeni Anina Jendreyko, "Şengal’de yaşanan katliam sırasında Rojava’dan Şengal’e doğru açılan koridor çok önemli. Ancak bunu çoğu Avrupalı bilmiyor. Bu oyun ile biz bu açılan koridorun önemini ve orada yaşamın yeniden nasıl değiştiğini anlatmak istedik” dedi.

Gösterimin yapıldığı Fabriktheater önü oyunun başlamasına daha çok zaman varken doldu. Yoğun ilgi gören oyunun izleyicisinin genelde genç kadınları olması dikkat çekti.

Oyundan sonra Yönetmen Anna Jendreyko ve oyuncularla bir söyleşi gerçekleşti.

Şengal-Hêza Jinê Almanya‘da Volksbühne Basel Tiyatrosu, önümüzdeki günlerde 10 Mayıs’ta Almanya’nın Reutlingen kentindeki “Kulturzentrum Franz. K” ve 13 Mayıs’ta da Bochum kentindeki Bochum “Kunstmeseum Bochum”da sahne alacak.