Şa Performans Kürt tiyatrosu yaşamalı

Şa Performans Kürt tiyatrosunun kurucularından Tuncay Özel, tiyatronun maddi sıkıntılar nedeniyle kapanmasının büyük bir kayıp olacağını vurgulayarak, Ekrem İmamoğlu’ndan destek istedi.

Alternatif Kürtçe tiyatro Şa Performans maddi sıkıntılar nedeniyle kapılarını kapatma noktasına geldi. ANF’ye konuşan tiyatro kurucularından Tuncay Özel, adeta bir kültür merkezi gibi işlev gören Şa Performans’ın yaşaması gerektiğinin altını çizdi. 12 yıldır tiyatroyla uğraşan 29 yaşındaki Tuncay Özel, İstanbul’da Kürtçe tiyatro yapan bir sahne kurma fikrini 4 arkadaşıyla birlikte memleketi olan Batman’da aldı. O dönemde bir Kürt iş insanından maddi yardım alan Özel ve arkadaşları, Taksim Beyoğlu Nane Sokak’ta Şa Performans isimli sahneyi açtı.

Ekibiyle birlikte 6 ayda 5 Kürtçe oyunu izleyiciyle buluşturan Özel, "Bizim tek bir prensibimiz vardı, o da Kürtçe yapılan tiyatroyu yaşatmak ve kültürümüze katkı sunmaktı. Bütün Kürdi çalışmalarına kapılarımızı açtık. Kürt yazarlarla yaptığımız söyleşiler ve düzenlediğimiz Dengbêj konserleriyle tiyatroyu adeta bir kültür merkezine dönüştürdük" dedi.

ÖZEL KÜRTÇE TİYATRONUN YAŞAMASI İÇİN DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNDU

Maddi sıkıntılar nedeniyle sahneyi kapatma noktasına geldiklerini belirten Özel, maalesef istedikleri seyirci sayısına ulaşamadıklarını söyledi. Tiyatroyu açarken hiçbir zaman ekonomik gelir elde etme amacı gütmediklerini, sadece Kürt dilini ve kültürünü yaşatmayı ve geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Özel, ancak umdukları ilgiyi göremediklerini söyledi.

Geciken kiralarını ve faturalarını ödeyebilmek ve tiyatroyu kapatmamak için 17 Haziran’da Dodan ve Bajar’ın da sahne aldığı destek etkinliği düzenlediklerini aktaran Özel, ancak katılımın beklentilerin çok altında kaldığını; sadece 150 bilet satabildiklerini belirtti. Kiraları ödeyecek maddi gelire ulaşamadıklarına dikkat çeken Özel, Kürtçe tiyatronun yaşaması için destek çağrısında bulundu.

‘İBB ALTERNATİF TİYATROLAR İÇİN BÜTÇE AYIRMALI’

Bu anlamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun kendilerini destekleyebileceğini ifade eden Özel, İBB’nin alternatif tiyatrolar için bütçe ayırması gerektiğini belirtti. Beyoğlu Belediyesi AKP yönetiminde olduğu için tiyatroların desteklenmediğine işaret eden Özel, şöyle konuştu: "Eğer Beyoğlu’nu CHP alsaydı kapısını çalabilirdik ama AKP’nin elinde olduğu için hiç lüzum görmedik.

Çünkü daha önce Seyr-i Mesel gibi birçok Kürt sanat kurumu KHK’lerle kapatıldı. Desteklenmeden de bir tiyatro kurumunun ayakta kalması çok zor. Biz tiyatroyu kapatmak istemiyoruz. Maalesef ülkede siyaset sanatın çok önüne geçiyor, oysa sanat bir kültürün yaşaması için çok önemli bir araç ve biz de Kürtçe tiyatronun yaşamasını ve yaşatılmasını istiyoruz."

Şa Performans bugüne kadar şu Kürtçe oyunları sahneye koydu: Franz Kafka’dan Ji Akademîyê re raporek (Akademiye bir rapor), Antoine de Saint-Exupéry’den Mîrzayê Biçûk (Küçük Prens), Fernando Arrobal’dan Seyrana Li Çeper (Cephede Piknik), Çetoyê Zêdo’dan Daweta noko û Nîskê .