İskandinavya Kürt Kültür Festivali’ne yoğun ilgi

İskandinavya Kürt Kültür festivali etkinliği bu yıl Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlendi.

Hafta sonu Başkentin merkezi konumundaki Rådhuspladsen (Belediye) meydanında gerçekleştirilen festival renkli görüntülere sahne oldu.

Kürt renkleri ile süslenen alanda bir taraftan açılan stantlar ile Kürt kültürüne ait öğelerin tanıtımı yapılırken diğer tarafta ise Kürt müziği Kopenhag sakinleri ve turistlere coşturdu.

Büyük ilgisi çeken etkinlikte çocuklar da unutulmadı. Zarok TV programcılarından Şêrko'nun çocuklar için hazırladığı eğlence başta çocuklar olmak üzere festival ziyaretçilerinin beğenisini topladı.

Etkinlikte Kürdistan'da yaşanan siyasi gelişmeler değerlendirildi. Programa katılan Danimarkalı Kürt dostu siyasetçi Søren Søndergaard ve KCK-D sözcüsü Yüksel Koç birer konuşma yaptılar.

Søren Søndergaard Avrupa'nın Kürtlerin DAİŞ çetelerine karşı verdikleri mücadeleyi unutmaması gerektiğine vurgu yaparken, Yüksel Koç ise Kürdistan'da yaşanan son gelişmeler ve özellikle seçilmiş belediye başkanlarının görevlerinin gasp edilerek yerlerine kayyum atanmasına değindi. Koç, hiçbir şekilde Kürt halkının iradesinin kırılamayacağını vurguladı.

Festival katılımcıları ise sık sık "Bijî berxwedana Amedê, Wanê, Mêrdînê" sloganlarını atarak kayyuma karşı direnişçileri selamladılar.

Festivalde Kemalê Amedê, Hozan Gürsel, Sherif Omeri, Diljên Ronî, Seyfîn Sêwidî, Melek Rojhat, Funk the System (Danimarkalı grup) sahne aldı. Veriler konserler kitleyi coştururken, katılımcı sık sık halaya durdu.