İnsanlık Şenliği'nde tecrit kınandı, direniş selamlandı

Paris'teki İnsanlık Şenliği sona erdi. Şenlikte konuşan HDP Miletvekili Tuğba Hezer, "Kadınların özgür olduğu bir toplumda AKP'nin şu anda yaşatmaya çalıştığı faşizm var olamaz" dedi. Şenlikte Öcalan'a dönük tecrit kınandı.

Başkent Paris'te her yılın eylül ayında Fransız Komünist Partisi'nin düzenlediği İnsanlık Şenliği (Fete de L'humanite), üç gün boyunca Fransa ve dünyanın farklı yerlerinden birçok insanı buluşturdu.

Yüzlerce stant ve çadırın açıldığı, çeşitli dallarda etkinliklerin düzenlediği, çok sayıda müzik grubunun konserine yer verilen şenliğin bu yıl 87'ncisi sona erdi. 

Paris'in La Cournouve Parkı'nda gerçekleştirilen şenliğe, Kürdistanlılar da her yıl olduğu gibi katıldı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi çalışanlarının katılımı ile kurulan çadırda, çok sayıda bayrak ve posterlerin yanı sıra Heyva Sor a Kurdistan ve Kürt Kadın Hareketi tarafından stantlar açıldı, Kürdistan'da çekilen Yann Reoult'un fotoğrafları sergilendi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecride ve Kürdistan'daki baskılar ile katliamlara ilişkin binlerce bildiri ve broşür dağıtıldı. 

'KÜRTLER AKP VE DAİŞ BARBARLIĞINA DİRENİYOR'

Kürdistan çadırında gerçekleştirilen "Türkiye'de Politik Süreç" konulu panele HDP Milletvekili Tuğba Hezer de katıldı. HDP milletvekilleri ve eş başkanlarının tutuklanması ve Kürdistan'daki belediyelerin durumuna değinen Hezer, Türkiye'deki Kürt kadın özgürlüğüne de dikkat çekerek "DAİŞ barbarlığı Ortadoğu'da tüm barbarlığını sürdürürken, bunları durduran, püskürten Kürtler oldu ve yine Türkiye de tüm barbarlığını sürdürüyorken, en iyi mücadeleyi Kürtler veriyor, Kürt kadınları veriyor. Demokrasinin, barışın olduğu, kadınların özgür olduğu bir toplumda AKP'nin şu anda yaşatmaya çalıştığı faşizm, diktatörlük, tekçilik var olamaz. Bizler kadın birliğini, kadın iradesini, kadın örgütlülüğünü güçlendirerek mücadelemizi yücelteceğiz" şeklinde konuştu.

TUTSAKLAR İÇİN KAMPANYA

"Stop Erdogan" kampanyası ile tanınan France Kurdistan Dayanışma Derneği de rehin tutulan HDP'li vekillerle dayanışma amacıyla kartpostal kampanyası düzenedi ve siyasi tutsaklar için söyleşiler düzenleyerek, yine "Seni Düşünüyorum" isimli kampanyayı başlattı. Derneğin panellerine Fransa Rojava Temsilcisi Xalid Îsa da katıldı. Rojava'daki son durumu değerlendiren Îsa, Cenevre görüşmelerine de değindi, Türkiye'nin İdlib ve Efrîn üzerindeki hesaplarına dikkat çekti. 

KÜLTÜR ŞÖLENİNE DÖNÜŞTÜ

Tev-Çand Paris öncülüğünde , Farqin, Diwana Evdale Zeynike, Mubin, Zazlooz, Renas, Tari Zilmat, Şararoj, Nuarin gibi çeşitli sanatçıların katıldığı festival kültür şölenine dönüştü. Folklor ekiplerinin de yer aldığı festivalde, birçok insan saatlerce halaylarla Kürdistanlılara eşlik ederek, yöresel yemeklerin tadına baktı.