Serxwebûn özel sayıyla çıktı: 44 yılda 480 sayı, 34 özel sayı

Serxwebûn’un 480’inci sayıyla birlikte hazırladığı özel sayıda, PKK kurucularından şehit Mazlum Doğan’ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan yazısı yer alıyor.

Serxwebûn gazetesi, bu ay Özel Sayı “Serxwebûn 44 yaşında” ve Aralık 480. sayısı ise “2021 yılının kazananı gerillanın sergilediği Apocu fedai ruh olmuştur” manşetiyle iki farklı sayıyı birlikte çıkardı.

PKK kurucularından şehit Mazlum Doğan’ın 45 yıl önce 10 madde halinde yazdığı, daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan “Özgürlük Hareketi’nin neden ideolojik bir yayın organına ihtiyacı var” yazısı, Serxwebûn’un özel sayısında ilk defa yayınlanıyor. 

Mazlum Doğan kaleme aldığı yazısında; ”Şimdiye kadar gerçekten kurtuluşçu, devrimci bir mücadele olmadığından böyle bir yayına Kürdistan’da rastlanılamadı. Ama biz devrimci mücadeleyi yükseltme, geliştirme yolunu seçtik. Değişen şartlarda mücadelenin biçimini ve her alanda ortaklığını yaratmak zorundayız. İşte bu görevleri sürekli yerine getirici nitelikte bir yayın olmalıdır” diye belirtiyor.

Serxwebûn gazetesi, Ekim 1978 yılında Kürdistan Devriminin Yolu (Manifesto) ile ilk defa yayın hayatına başladı ve Ocak 1982 yılından itibaren ise 40 yıldır kesintisiz yayınını sürdürüyor. 

Aynı zamanda bir yayınevi görevi de yürüten Serxwebûn, 40 yılda 480 sayı, her sayıda farklı değerlendirme, analiz ve anı yazıları… 200’den fazla kitap, sayısız çözümleme, gerilla anı kitabı, toplamda binlerce sayfadan ibaret 15 şehitler albümü kitabı, 34 Özel Sayı ve her yıl bir takvim, Serxwebûn yayınları tarafından çıkarıldı. 

Serxwebûn, aynı zamanda Nisan 1983’ten itibaren Berxwedan isimli bir gazete de çıkardı. Önce düzensiz periyodlarla çıkan Berxwedan, daha sonra 1987 yılından itibaren aylık olarak devam etti, 1995 yılında ise yayın hayatına son verdi. 

Serxwebûn gazetesinin toplam 12 çalışanı da şehit düştü.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, “Serxwebûn Çıkarken” başlıklı yazısında, “Toplumsal gerçeklerimizi gün ışığına çıkarmak için gerçekleştirmemiz gereken görevlerimiz vardır. Dayatan bu görevlerin üstesinden gelmek için yayın hayatına başlayan Serxwebûn, üzerine düşeni yerine getirmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Serxwebûn, görevlerini ancak Kürdistanlı devrimcilerin, yurtseverlerin ve emekçilerin aktif desteği ile gerçekleştirebilir.

Serxwebûn Yazı Kurulu, “Gerek ülkemizde gerekse Avrupa'da bağımsızlık mücadelemizin gür sesinin bu alanda da duyurulmasının özlemi içinde olan halkımızın, çağrımıza büyük bir içtenlikle cevap vereceğine inanıyoruz” diyor. 

‘SERXWEBÛN İNSANLIĞIN BİLGİ HAZİNESİDİR’

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, Özel Sayı için yaptığı değerlendirmede; “Serxwebûn, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin merkezi yayın organıdır. Merkezi yayın organı olduğu için baştan itibaren tamamen bir Önderlik çalışması olarak gerçekleşmiştir. Serxwebûn, insanlığın bilgi hazinesidir. Son yarım asırda her türlü olumsuzluğa karşı yeni insanlık düşüncesinin Kadın Özgürlük Çizgisi’nde yeni bir senteze kavuşturulmasıdır. İnsanlığın hakikat arayışına dayatılan tüm sapmaları ve de saptırmaları teşhir ederek, yirmi birinci yüzyılın başında doğru bir hakikat arayışçılığının ve yürüyüşünü geliştirilmesidir. Serxwebûn var oldukça insanlık hakikatini ifade eden iyiliği, doğruluğu, güzelliği ve özgürlüğü hiçbir güç saptıramayacaktır” diyor.

PKK Merkez Komite Üyesi Dilzar Dilok, “Serxwebûn gazetesi Kürdistan’daki direniş ve mücadelenin dilidir” başlıklı yazısında, Serxwebûn gazetesinin özgür Kürt’ün ve PKK’nin tarihi olduğunu belirtiyor.

PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, “Serxwebûn, PKK bilincini dağlara, zindanlara taşırmanın adıdır” başlıklı yazısında, zindanlarda bulunan PKK’li kadroların ve halkın bilinçlendirilmesinde Serxwebûn’un önemine değiniyor.

Serxwebûn çalışanları, “Zamanın ruhunu iyi okuyan, iyi politika yapan, yılların verdiği mücadele deneyimi, entelektüel birikimi, yaratıcı zekası ve yeteneği ile ezilenleri yeni dünya görüşüne kavuşturan Rêber Apo’nun paradigmasını yaymaya devam edeceğiz” diyor.

 “2021 yılının kazananı, gerillanın sergilediği Apocu fedai ruh olmuştur” manşetiyle çıkan Aralık sayısında PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, “2021 yılına giriş, Garê’deki büyük mücadele ve direnişle başladı. Sömürgeci Türk devletinin temel amacı, hareketimizi tasfiye etmekti. Ancak hareketimizin mücadelesi, faşist AKP-MHP rejimini bitirme noktasına getirdi” diyor. 

Murat Karayılan, gelişen savaş tekniği, gerilla mücadelesini de değişime sevk ettiğini ve devrimci halk savaşı perspektifi temelinde tünele dayalı yer altı savaşını halkın desteği ile tüm ayaklarının oturmuş olacağını belirtiyor. 

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, “Faşizmi yıkma mücadelesinde ittifakların önemi” başlıklı yazısında Türkiye’de sadece bir yönetim krizi değil, muhalefet krizinin de yaşandığını ve faşizme karşı demokrasi ittifakını yaratmanın tarihsel bir zorunluluk olduğunu da belirtiyor. 

PKK İdeolojik Komite Üyesi Cemal Amed, “Türkiye’nin sorunları helalleşerek değil demokratik devrimle çözülür” başlıklı yazısında Kılıçdaroğlu’nun helalleşme olarak sunduğu ve geçmişte devletin yapmış olduğu hatalar olarak belirttiği hususlar önemli olmakla birlikte, yüzyıllık devletin suçlarının çok az bir boyutunu oluşturduğu açıktır. Nerdeyse her gün sivil insanlara kimyasal silahlarla saldırılar gerçekleştiriliyor, Kürdistan’da her gün onlarca savaş suçu işleniyor. Aynı biçimde hasta tutsaklara yönelik ağır baskı ve işkence uygulanmasına karşı herhangi bir tavrın gösterilmemesi helalleşme çağrısında ne denli samimi olduğunu gösteriyor” diyor.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cihan Eren ise Aralık sayısında AKP’nin Alevi Açılımı’nın sahte olduğunu; Alevileri bölmek ve Alevileri Diyanet’e teslim etmek olduğunu yazdı. 

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal'ın 11 Kasım 2021 tarihinde Rojava’da yaşamını yitiren Şehit Anter Dersim üzerine kaleme aldığı yazı yer alıyor. 

 Serxwebûn gazetesini Serxwebûn info adresinden takip edebilirsiniz.