‘Zilan Festivali’ne güçlü katılalım’

18 Haziran’da Almanya’nın Dortmund kentinde yapılacak 12’inci Zilan Festivali’ne ilişkin birer açıklama yapan, YJK-E, FEDA, Êzidî Kadın Çatı Örgütü, CİK Kadın Yönetimi, güçlü katılım çağrısında bulundu.

18 Haziran’da Almanya’nın Dortmund kentinde yapılacak 12’inci Zilan Festivali’ne ilişkin birer açıklama yapan, YJK-E, FEDA, Êzidî Kadın Çatı Örgütü, CİK Kadın Yönetimi, güçlü katılım çağrısında bulundu.

Kürdistan Kadınlar Birliği Almanya sözcüsü Delal Yaman, Demokratik Alevi Federasyonu Eşbaşkanı Bemal Özdemir, Ezidi Kadın Çatı Örgütü’nden Yezda Kajin ve Civaka İslamiya Kurdistan Kadın Yönetimi, 18 Haziran’da yapılacak 12’inci Zilan Festivali’nin Kürdistan’daki öz yönetim direnişlerini sahiplenme açısından önemine dikkat çekti ve başta Kürt kadınları olmak üzere, demokrat, sol, sosyalist tüm kadınlara katılım çağrısı yaptı.

YJK-E SÖZCÜSÜ DELAL YAMAN: Kürdistan Kadınlar Birliği Almanya olarak, tüm kadınların bu festivale sahip çıkması gerektiğini belirtiyoruz. Kürdistan’da bir katliam, bir soykırım var, sivil insanlarımız katlediliyor ve buna karşı da halkımızın tutum takınması gerekiyor. Zilan Kadın Festivali’ne güçlü bir şekilde katılmak, aynı zamanda Kürdistan’daki katliamlara karşı da bir tutumdur. Bu anlamda kendisine insanım diyen, devrimci, demokrat, sosyalist kadınlar, bu festivalde yerini almalıdır. Bu yer alma da Kürdistan’da yapılan katliamlara karşı da bir tutumdur.

AKP bugün halkların düşmanlığı üzerinden kendini var etmeye çalışıyor. Kürtlerin orda bitirilmesi diğer halkların da bitirilmesi anlamına gelecektir. Halkların bugün Kürt halkının yanında yer alması, protestolarda da mitinglerde, sokak direnişlerinde de Kürt halkının yanında kendini var etmesi, kendisini ileriye taşıması demektir. Kadın festivali sadece Kürt kadınlarına yönelik bir festival değildir, bütün kadınların da rengini göstermesi gerekiyor.

FEDA EŞBAŞKANI BEMAL ÖZDEMİR: 12. Zilan Kadın Festivaline, büyük bir heyecan ve moralle hazırlanıyoruz. Çünkü bu festival Tanrıça Zilan adına yapılmaktadır. Zilan sadece Kürt halkının değil aynı zamanda bütün Kızılbaş Kürtlerin de tarihsel sembolüdür. Zilan kendisinden önceki Kızılbaş Kürt kadın direnişçilerinin mirasını devralarak duruşuyla bu mirası doruğa taşıdı. Zilan, Beselerin, Zarifelerin, Ana Fatmaların çizgisini, yol, rızalık ütopyasını ve düşlerini gerçekleştireceği zamanları yaşattı ve yeniden güncelleştirdi. Bu anlamda Alevilerin yolu, zulme karşı, haksızlığa karşı, faşizme ve soykırıma karşı direnen, boyun eğmeyen özgürlük savaşçısı olan tanrıça Zilan’ın yoludur. Bizlere ise bu onurlu yolda yürümek ve direnmek düşer. Aleviler günümüzde Erdoğan faşizmine karşı başka yerde değil, direnişin gerçek yolunda ilerleyecektir. Demokratik Alev'i federasyonu olarak bir kez daha tüm REYA heqi -Alev'i Kızılbaş kadınları adına Almanya başta olmak üzere tüm Kızılbaş kadın Can'larımızı, Zilan aşkına, Sakineler aşkına, Zarifeler aşkına, Beseler aşkına festivalle katılmaya çağırıyorum. 

ÊZİDÎ ÇATI ÖRGÜTÜ ÜYESİ YEZDA KAJİN: Festivalin yapıldığı tarih de çok önemli. 4 Parça Kürdistan’da kadınların demokratik ulus için mücadele ettiği, öncülük yaptığı bir döneme denk geliyor. 12’inci Zilan Festivali’ne güçlü katılmamız gerekiyor. Rengimizle, ulusal kıyafetlerle iyi bir katılım sağlamalıyız. Çünkü demokratik ulusa ve öz savunmaya en iyi cevap bu vesile ile olur.

Hem özellikle Êzidî kadınlarının son yıllarda hem örgütlenmesi, Şengal’de kadınlara yönelik katliamlar hala da devam ediyor. Avrupa’da bizim için en iyi örgütlenme, festival alanında bir araya gelip, sesimizi duyurmamızdır. Bu vesile ile başta Êzidî kadınlar olmak üzere, diğer inançlardaki tüm Kürt kadınları, dostlarını, sol örgütlerden, farklı halklardan kadınları Festivale güçlü katılmaya çağırıyorum.

Bu festivalde hem sürece, hem de Önderliğin özgürlüğüne bir ses olacak, bir vesile olacak. Bu temelde ben şimdiden festivali tüm kadınlara kutluyorum. İnanıyorum, her kadın kendi rengiyle, hem ulus, hem inanç birliği her kadın orda olur.

CİK KADIN YÖNETİMİ: Allah’ın Merhamet ve sevgi adıyla, 30 Haziran 1996’da şehadet mertebesine ulaşmış Zilan arkadaşı saygıyla anıyor, adını aldığı Zilan Festivalini Civaka İslamiya Kurdistan’ın kadın yönetimi olarak kutluyoruz. Mümin suresi Ayet 12’de belirtildiği gibi, “Andolsun ki, biz insanı çamurdan ve tek bir özden yarattık” Allah (c.c) bu ayetinde kadın ve erkeğin eşit olduğunu, birçok ayette söylediği gibi bu ayetle de tekrar vurguluyor. Buradan yola çıkacak olursak, erkek nasıl ki her kurumda, her toplulukta yer alıyorsa kadın da her kurumda yer almalı diyoruz. Savaştan, toplumsal çalışmalara, eğitimden yöneticiliğe kadar kadının olması fikrini benimsiyor, Zilan Festivali’ne bütün kadınlara çağrı yapıyoruz. Civaka İslamiya Kurdistan’ın Kadın Yönetimi olarak bu değerli ve anlamlı festivalin bütün kadınlara yarar sağlayacağını ümit eder, festivalin hayırlara vesile olmasını dileriz.